maandag 1 juli 2013

Engels chauvinisme laait weer snel op na zeges Murray en Robson


Fabulous Fred
Al generaties lang smachten de Britse tennisliefhebbers naar succes op hun geliefde Wimbledon. Was er bij de vrouwen nog drie maal na-oorlogse glorie met een laatste overwinning in 1977 van Virginia Wade (ze won in drie sets van onze eigen Betty Stove), bij de heren moeten we terug gaan naar 1937. Fred Perry was destijds de grote Britse hoop, die toen voor de derde maal op rij op het heilige gras won.

Eerste grote titel
Vorig jaar kwam de Schot Andy Murray  al in de buurt van Brits Wimbledon succes door de finale te halen en van Roger Federer verloor. Toen hij echter een maand later op dezelfde plaats de Olympische titel pakte tegen de zelfde Zwitser, werd het verwachtingspatroon van de chauvinistische Engelsen nog hoger.
In de derde ronde won hij dit jaar van Tommy Robredo. De Spanjaard weerde zich kranig maar moest het in alle opzichten afleggen tegen de Schot (2-6, 4-6, 5-7), die niet alleen technisch en fysiek superieur was. De nieuwe Murray is ook op tactisch en mentaal gebied vooruit gegaan. Onder coach Lendl zoekt hij nu ook het net op, en verzand niet in geklaag of mentale dip na een wat minder gespeelde bal. 

De nieuwe Murray is nu een topfavoriet voor de titel. Zeker gezien zijn deel van het schema en de vroege uitschakeling van Nadal en Federer: In de volgende ronde wacht Youzhny (20) en mogelijk daarna de ongeplaatste Verdasco. De droomfinale is Murray-Djokovic.
Engelse gekte

Of de Britse hoop dit jaar gaat winnen is een vraag die u de doorsnee Engelse tennisfan niet hoeft te stellen. 
Murray mania is in ongekende hevigheid losgebarsten. 

Laura Robson

Het eeuwige talent Laura Robson - voormalige jeugdkampioene op Wimbledon op haar 14e - presteert ook onverminderd goed dit jaar. De 19 jarige kwam in de afgelopen vier (!) jaar niet verder dan de tweede ronde, maar heeft nu al de scalps van Kirilenko (10) in de tweede ronde en die van Clijsters en Na Li (US Open) binnengehaald.

In vorige jaren bezweek de Engelse nog onder de torenhoge druk van het publiek, maar dit jaar putte de nummer 38 van de WTA ranglijst er kracht uit. In de derde ronde kwam ze terug na een 6-1 verlies tegen haar vriendin, de verrassende Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic. Gesteund door het fanatieke publiek won ze de partij alsnog met 1-6, 7-5 en 6-3. Zowel Robson als Murray mogen nu naar de achtste finales.
Dat ze net als de Schot Murray not very English is, verklapt haar geboorteplaats: Melbourne Australia. Maar chauvinisme kent geen grenzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport