vrijdag 12 juli 2013

13e etappe van Tours naar ST-Amand-Montrond

Aanleiding:
Zoals gebruikelijk zien we weer een vroeg ontsnapping. Vijf vluchters, waaronder Mate (geen Nederlanders of klassementsrenners) gaan op pad. Door het harde tempo en de wind ontstaan er twee pelotons op 110 km van de streep.

Live Blog


Finish: Cavendish pakt zijn 2e etappezege voor Sagan en Mollema! Froome en co komen op 1.09 achterstand binnen. Valverde is de verliezer van de dag en kan een goede eindklassering vergeten. Hij finisht op 9.54. 

Mollema stijgt naar de tweede plek in het klassement. Nederland doet weer mee: twee bij de eerste vijf in etappe en in het algemeen klassement.
400m Cavendish gaat in het wiel van Sagan zitten, ook Mollema gaat meesprinten om de etappewinst. Het is al weer 8 jaar geleden dat een Nederlander won.

1km Terpstra valt aan in de slotkilometer, maar Bodnar rijdt het gat dicht. Het wordt een sprint voor de groep van 14.

4km het verschil loopt op tot 1 minuut 4

5km Het verschil is nu 59 seconden. Mollema staat 3.37 achter op Froome in het klassement.

18 km 14 interessante renners in de voorste groep met 55 seconden voorsprong: Sagan (CAN), Bodnar (CAN), Fuglsang (AST), Contador (TST), Bennati (TST), Kreuziger (TST), Roche (TST), Rogers (TST), Cavendish (OPQ), Chavanel (OPQ), Tepstra (OPQ), Mollema (BEL) and Ten Dam (BEL). in de tweede groep krijgt Team Sky  hulp van BMC en Katusha.

25 km Een aantal renners van het eerste peloton scheidt zich af. Froome zit er niet bij.

36km De coupe tegen Valverde lijkt te slagen. De spanjaard zit weer in het tweede peloton en heeft inmiddels 2 minuten achterstand
47 km Belkin en Omega geven er weer een snok aan. Valverde rijdt op 1 minuut 5 met een aantal renners die zijn weggesprongen uit het tweede peloton. De groep Kittel op 1.15. Uit het eerste peloton moet weer een mannetje of 10 lossen.

58 km De gevolgen voor Valverde en de andere klassementsrenners zullen desastreus zijn als de voorsprong blijft oplopen. Nu 1 minuut 30

72km Wat is Belkin van plan? Ze zijn hard op kop aan het rijden. Valverde en zijn mannen worden opgeslokt door het tweede peloton, met Argos en Orica. 1 minuut 10 is de achterstand

80km Ook rui Costa (por) laat zich terugzakken tot Valverde. De Movistars krijgen het gat (nog) niet dicht. het gaat van 12 naar 25 en is nu zelfs 37 seconden. Het tweede peloton zit er niet veel achter.

86km Valverde rijdt lek, op een heel vervelend . Drie ploeggenoten wachten op de Spanjaard van

88km  De achterstand van de groep-Kittel loopt op tot 1 minuut 10. De ploeg van Cavendish rijdt nu alleen op kop van het eerste peloton, waardoor het tempo weer zakt.

94km Belkin, Omega en Saxo zijn de ploegen die het meeste kopwerk doen in het eerste peloton. In de tweede groep nemen Argos en Orica veel werk op zich. Het verschil is tussen de twee pelotons is  55 seconden.

95km  Pierre Rolland pakt een puntje voor de bergtrui en vergroot zin voorsprong in dat klassement.
96km  Tijdens de beklimming van het bergje van de 4de categorie wordt de kopgroep van zes ingerekend. 
.
98 km Wout Poels (23ste in het klassement), Kittel en de kopmannen van Euskaltel Anton (20ste) en Nieve (15de bevinden zich in het tweede peloton. Het verschil is bijna een minuut. De zes koplopers worden al bijna gegrepen door het eerste peloton.


Etappe uitslag

1. Mark Cavendish z.t.

2. Peter Sagan z.t.

3. Bauke Mollema, z.t.

4. Fuglsang z.t.

5. Niki Terpstra z.t.
.

Gele trui

1.  Chris Froome, GB (Sky)
2.  Bauke Mollema, Nl (Blk)         op 2.28
3.  Contador, Spa (Sax)                   op 2.45
4.  Kreuziger, Tsj (Sax)                   op 2.48
5.  Laurens ten Dam, Nl (Blk)      op 3.01

27. Wout Poels, Nl (Vac)                op 21.54

Groene trui: 1. Peter Sagan  2. Andre Greipel

Bolletjes trui: 1. Pierre Rolland 2. Chris Froome

Witte trui: 1.  Michel Kwiatkowski 2. Nairo Quintana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport