maandag 8 juli 2013

Murray Mania na eerste Britse winst Wimbledon in 77 jaar

Wimbledone


Na 77 jaar wachten op een opvolger van Fred Perry, zijn de Engelse tennisfans verlost van de "Wimbledon schande" dat er in deze lange periode geen Britse tennisser hun geliefde grastoernooi kon winnen.
Nadat hij vorig jaar dichtbij kwam met een finaleplaats won Andy Murray ditmaal zijn finale. Novak Djokovic werd toch wel verrassend in straight sets geklopt: 6-4 7-5 6-4.

Tijdens de vier lange eerste games nam Murray de eerste break van de wedstrijd voor zijn rekening. Djokovic brak meteen terug naar 2-2. Het scoreverloop zou vaak zo verlopen. Een break op 3-3 werd echter met veel moeite door Murray behouden en op 5-4 serveerde hij de openingsset uit.

De tweede set leek Djokovic, zoals hij vaak doet na een achterstand, het tij te keren. Maar Murray, mentaal beter dan ooit, vocht zich terug van een 4-1 achterstand. De Schot won daarna maar liefst  negen games op rij. 
De derde set leek Murray door te pakken en de Wimbledonkampioen van 2011 snel naar huis te sturen.   Djokovic kwam met 2-0 en 0-30 achte, voordat hij wederom een tandje bij kon zetten. Murray ging op dat moment afwachtender en neveuzer spelen. Het werd 4-2 voor de Serviër, die  zijn goede spel van de halve  finale tegen Del Potro niet kon vasthouden. Nu was Murray weer de bovenliggende partij en met vier moeilijke games op rij pakte hij de nu al legendarische finalewinst op The All England Club.

Djokovic was na zijn verlies sportier en vol lof over Murray. "Ik weet hoe groot de druk op hem was, dat maakt zijn overwinning extra knap".
‘Vorig jaar was een van de moeilijkste momenten uit mijn carrière’, aldus Murray. ‘Ik weet niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen om die laatste game vandaag toch nog te winnen. Ik ben nu al compleet vergeten hoe het laatste punt ging.’

Honger niet gestild

Het is de tweede Grand Slamtitel voor Murray, die vorig jaar al de Britse tennisban doorbrak met winst van de US Open. Ook toen won hij ten koste van Djokovic. Murray heeft zowieso al een fantastisch jaar achter de rug. Na zijn verloren Wimbledon finale van 2012 pakt hij de Olympische title op hetzelfde gras. Eerder dit jaar verloor Murray de finale van de Australian Open. Ook toen was de Djoker zijn tegenstander.

In Engeland waren de de kantenkoppen en tennisfans gelijk gestemd: schreeuwerig. De Engelsen waren lovend en gek van vreugde over de vroeger soms verguisde Schot. De honger naar succes is eerder aangewakkerd (Murray mania), dan gestild.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport