zondag 21 juli 2013

Quintana pakt rit en truien in laatste bergetappe Tour

De Colombianen hebben weer een nieuwe held: Nairo Quintana. De kleine Colombiaan won de voorlaatste rit, de Alpen etappe naar...De Colombiaanse klimmer rukte met zijn eerste dagzege op naar de tweede plaats van het klassement, veroverde daarnaast de bolletjestrui en stelde ook winst van het jongerenklassement veilig.

De beste klimmer van de laatste Tour week sprong als eerste weg naar een groepje met Rolland, die vergeefs trachtte de bolletjestrui terug te pakken. De vluchters waren  lang op jacht naar de aanvaller van de dag, de strijdlustigste renner van de Tour, de 42-jarige Jens Voigt.

De Duitser werd uiteindelijk in de laatste klim van de Tour gepakt door de ontketende drie koplopers: Froome, Quintana en de met de dag sterker rijdende Joaquim Rodrigues. Valverde kon nog op afstand volgen. De Saxo bank renners Contador en Kreuziger moesten per kilometer handenvol seconden toegeven. Zoveel dat Contador zelfs zijn podiumplaats verspeelde. Terwijl Froome nog probeerde de etappe te winnen met een demarrage bergop op een zeer klein verzet, reed Quintana het gat rustig dicht. Op 2,5 kilometer voor de finish plaatse hij een splijtende versnelling en zette  zijn metgezellen op achterstand. Rodrigues werd tweede op een tiental seconden gevolgd door Froome.

De Brit verzekerde zich met alleen de slotrit naar Parijs voor de boeg officieus van zijn eerste touroverwinning. De top drie van de etappe zullen in Parijs ook het podium voor de gele trui bestijgen. Naast Froome en Quintana zal ook  Katusha-kopman Rodriguez gehuldigd worden.

Peter Sagan is niet meer te achterhalen in de strijd om de groene trui, De 23-jarige Slowaak van Cannondale dient alleen nog op zijn fiets te blijven zitten om zich morgen in Parijs voor het tweede jaar op rij als beste sprinter te laten huldigen. Hij heeft nu 101 meer dan naaste belager Mark Cavendish.

In de slagschaduw van de toppers behield Bauke Mollema zijn zesde plaats. Hij bleef slim in het wiel van zijn directe concurrent Fuglsang en liet dat niet meer los. Laurens Ten Dam had het zwaar en zakte naar de dertiende plaats. De goed rijdende Andrew Talensky verdrong de Pool Kwiatkowski uit de top tien.

Morgen zullen er geen verschuivingen plaatsvinden, tenzij er een valpartij plaatsvind. De etappe start vanwege 100 jaar Tour pas in de avond en gaat van Versailles naar de traditiegetrouwe Champs Elysees.

Rit uitslag


  1. Nairo Quintana
  2. Joaquim Rodrigues
  3. Chris Froome

Klassement: lees hier verder


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport