maandag 4 juni 2012

Roland Garros, eerste week



Verslag en tussenstand halverwege 


De drie musketiers

Musketiers en tennis? Ga naar de open Franse tenniskampioenschappen, vernoemd naar een Franse Piloot: Roland Garros. De mannen kunnen de Coupe des Mousquetaires veroveren. Drie musketiers - die al jaren de rackets op topniveau kruisen - zijn favoriet voor de gewilde schaal, waar ook nog een vette cheque aan hangt.  
Bij de vrouwen heet de schaal Coupe Suzanne Lenglen, genoemd naar de beste tennisster die Frankrijk voortbracht. 
De 111e Open Franse kampioenschappen zijn een week onderweg. Het blijft een vraag wie er gaat winnen, want bij zowel de dames als heren zijn er meerdere favorieten.

De favorieten

Roger Federer heeft zijn record binnen. Inmiddels is hij degene met de meeste zeges aller tijden in de ATP tour. In de tweede ronde won hij – in een niet al te soepele partij - van de kwelgeest van Nalbandian, de Roemeen Adrian Ungur. Het oude record stond op 233 zeges van “Jimbo” Connors. Inmiddels staat Federer op 236. Het maakt hem nu al legendarischer dan hij is, maar kan hij Roland Garros winnen? De superioriteit die hij normaal gesproken uitstraalt is langzaam aan het afbrokkelen.

Novak Djokovic is ook op zoek naar een record. Een uitzonderlijke prestatie, namelijk het winnen van alle verschillende Grand Slam toernooien achter elkaar. Alleen Don Budge (’38) en Rod Laver (`62 en `69) hebben dit kunstje geflikt. Het zogenaamde Djoko slam is zeker mogelijk, al vertoond Djokovic dit jaar sporen van slijtage. In de eerste rondes had hij het vaker dan gebruikelijk lastig tegen gemotiveerde tegenstanders. In de 3e ronde had hij het zwaar tegen de Andreas Seppi. Hij bracht Djokovic serieus aan het wankelen en pakte een 2-0 voorsprong in sets. Helaas was de Italiaan al behoorlijk gesloopt omdat hij al twee vijfsetters voor de kiezen had gekregen. Djokovic ging op karakter en conditie in 5 sets als winnaar van de baan.

Rafael Nadal heeft zijn zinnen gezet op een zevende titel in Parijs. De laatste acht jaar haalde hij een maal de finale niet. Rafa is natuurlijk Grandmaster Gravel himself. De laatste 8 jaar was de titel 7 keer voor hem. Hoewel hij op de ATP lijst van zijn troon is gestoten door Djokovic heeft hij toch al weer twee keer van de Djoker gewonnen en is de Spanjaard goed in vorm. Tot nu toe heeft Nadal en de minste games tegen gekregen én het beste tennis laten zien. De favoriet voor dit jaar.

De outsiders

Berdych, Del Potro, thuisfavoriet Tsonga, en Ferrer zijn outsiders die loeren op een misstap van de big three. Tsonga heeft al veel sets verspeeld en ook in de achtste finales moet hij nog een 5 setter zien binnen te slepen. Nummer vier van de wereld Andy Murray heeft last van zijn rug. Hoewel vorig jaar nog in de halve finale is gravel niet de favoriete ondergrond voor de Schot. Ondanks wat aanloopproblemen ontdeed hij zich van de altijd lastige Nieminen. Berdych lijkt ook uitermate scherp en zat al een paar keer tegen een finaleplaats in de grote toernooien aan. In een rechtstreeks gevecht met Del Potro staat hij inmiddels op een 2-1 achterstand in sets. Oud topspelers Nikolaj Davydenko, David Nalbandian en Leyton “C’mon” Hewitt werden in ronde 1 al naar huis gestuurd. Nieminen volgde een ronde later.

Dark horses en verrassingen

De dark horses zijn Tipsarevic, Almagro en Gasquet. Seppi en Raonic waren dit.
Goffin na afloop met Federer
Van de Italiaan Seppi wisten we al dat hij een reuzendoder en erkend gravelbijter is. Tegen Djokovic kon hij bijna voor een verrassing zorgen. Coming man Raonic is ook doorgebroken, maar kan zijn dodelijke service minder kwijt op gravel. Hij is inmiddels uitgeschakeld door gravelspecialist Juan Monaco uit Argentinie. 
Tipsarevic is een slimme speler met een goede opslag. Toch kan hij in de Grand Slams nooit de stap naar de laatste vier maken. Tegen gravelkoning Almagro - hij won de meeste gravelpartijen in 2012 van alle spelers - gaat het een zware opgave worden. Het talent van de Franse Open luistert naar de naam David Goffin. De jonge Belg pakte ongegeneerd de eerste set van niemand minder dan Roger Federer en verloor maar net de tweede set. Hij produceerde maar liefst zeven breakpunten tegen de FedExpress. Hij verzilverde er maar 1. Iemand om te onthouden voor de toekomst. Gasquet is naast Tsonga de hoop van de Fransen. Het eeuwige talent hoopt de beloft van een finaleplaats ooit in te lossen. Heeft mooi tennis laten zien, maar is mentaal nog niet op het niveau van een Nadal. Almagro is ook een specialist op het gemalen baksteen. Het lukt hem echter zelden om in vijfsetters te winnen van de echte toppers.

De (mogelijke) kwartfinales

Het speelschema en de resultaten levert een aantal interessante kwartfinales op: Federer krijgt dan serieus tegenstand van Berdych of Del Potro.  Djokovic – ook alverzekerd van een plaats bij de laatste acht  zal waarwschijnlijk Tsonga treffen. Al moet die nog wel zien af te rekenen met Wawrinka, een andere Zwitser. De partij werd met 4-2 in de 5e set afgebroken, nadat de Fransman de eerste twee sets nog won. In het verleden verloor Tsonga al eens in vijf sets van hem, ook na een voorsprong van 2-0, vanwege de duisternis. In de onderste helft van het schema zal het mogelijk Murray- Ferrer en komt Almagro tegen nadal uit in een Spaans onderonsje.

De vrouwen

Het lijkt hier te gaan tussen Na Li en Sharapova. De laatste verpletterd voorlopig haar tegenstanders. Wimbledon kampioene Kvitova is een outsider. Azarenka, de nummer 1 van de wereld is door een goed spelende Pironkova in 3 sets uitgeschakeld . De Bulgaarse maakt ook kans om ver te komen. Zij kwam met Li en Sharapova  makkelijk in de achtste finales (4e ronde). 
Het is regelrecht bijltjesdag bij de dames. Overige voormalige nummer 1 van de tennislijsten ondervonden dit en zijn al weer thui:. Jankovic, Ivanovic en Azarenka om mee te beginnen,. 
In een thriller verliest Serena Williams van Virginie Razzano. Voor het eerst is de Amerikaanse uitgeschakeld in de eerste ronde. Kaia Kanepi wint in ronde 3 van de Grand Slam-loze Wozniacki. De Italiaanse Schiavone, verliezend finaliste in 2011 is een stuk minder in vorm dan vorig jaar en vond haar Waterloo in de derde set. Haar Nemesis heette Varvara Levtsjenko . Oud winnares Svetlana Kuznetzova (2009) moest het in ronde 3 afleggen tegen de Italiaanse Errani.

Bizarre momenten

Zoals de laatste jaren gebruikelijk komen de Amerikanen meestal niet ver. John Isner die een goed seizoen draait kwam weer in een marathon match terecht. Tegenstander was weer een Fransman, Paul Henri Mathieu,die lang geblessureleed is geweest. In tegenstelling tot de recordmatch van Isner (68-70) op Wimbledon, werd het dit keer een nederlaag. Het betekende wel een record qua langste vijfde set op roland Garros: 16-18

De nederlanders 

De Nederlandse heren zijn ook alweer klaar. Alleen Robin Haase bereikte de 2e ronde en verliest van de ervaren Youzni. Arantxa Rus zet Nederland sinds lange tijd weer op de tenniskaart. Ze komt goed uit de verf op gravel. Dat moest Razzano en de als 25e geplaatste Duitse Julia Goerges onderkennen. De laatste was getuige van een stunt en verloor in 3 sets. In de vierde ronde treft de Nederlandse de Estlandse Kaia Kanepi. Allez Arantxa!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport