dinsdag 19 juni 2012

De schuldvraag: Waarom Oranje faalde

Oranje Faalt Collectief

Heb ik toch gelijk gekregen. Helaas. Had er liever naast gezeten. We hebben de poulefase niet overleefd. Dat Nederland het zo slecht zou doen had ik echter ook niet voorzien.
Oranje gaat met de billen bloot. De Leeuw in minder dan zijn hempie.
Een collectieve dikke fail.

Een afgang zoals nimmer door een Nederlands elftal is laten zien. Zelfs tijdens het EK 1980 hadden we tenminste nog een gelijkspel en winst in de groepsfase (doelcijfers 4-4).Teleurstelling, woede en verdriet hebben zich bij veel fans meester gemaakt.



De reacties zijn begrijpelijk. Nederland speelde zoals het haar van Hans Kraaij jr in VI-Oranje zat: Gescheiden en futloos.

Vooraf en achteraf heb ik gepleit voor een systeem met buitenspelers en Huntelaar als diepe spits. Huntelaar heeft echter nooit een eerlijke kans gehad. De sfeer was vooraf al niet best. De neusjes stonden nimmer dezelfde kant op

De ijkpunten logen er niet om: Bij vertrek van Schiphol was het al zichtbaar: een verdeelde groep vrijbuiters. Bij terugkomst op Schiphol was het een uiteengeslagen begrafenisstoet.

De sfeer werd er in Krakau en Charkov niet beter op. Hier alvast het topje van de ijsberg: Huntelaar die door spelers de mond gesnoerd wordt. In het veld werd van der Wiel continu gepasseerd. ik bedoel dus niet door Ronaldo, maar overgeslagen door zijn ploeggenoten. Van Persie en Huntelaar hielpen elkaar ook niet echt. Zowel buiten als in het veld. Een Hou je Bek van Robben ging richting bondscoach Bert, toen hij de eerstgenoemde sommeerde tot meeverdedigen. Na de wedstrijd tegen Portugal was er een handgemeen met Bouma en de ploegarts. Verdeeldheid tussen de kampen van Sneijder en van Persie die om gunsten en hegemonie strijden. Waarom Oranje dus nul punten haalde?

De 10 redenen waarom Oranje faalde:

  1. De Oranje spelers in het algemeen: te veel ego’s , geen samenhang. Geen vorm, inzet en bereidheid voor elkaar te knokken. Geen ontzag en respect (meer) voor de bondscoach. Voetbalobesitas en ambitie-anorexia, 
  2. Bondscoach Bert van Marwijk had geen goed systeem, en vervolgens gaf hij alles terug aan de spelers. in een soort poldermodel wijkt hij af van zijn geloof in de laatste wedstrijd, zonder de puzzel op te lossen. Ook hij -als Klaverjaskoning - kon geen goede sfeer in de groep creëren en kon de ego's niet tevreden houden. Matige analyses van de tegenstander. 
  3. De KNVB. Slechte huisvesting geregeld in Krak-Au, met vermoeiende reizen op 1500Km afstand. Het niet aan zien komen van de problemen in de groep. (Huur een goede psycholoog in!) en het spelen in een zwart rouwshirt. Slecht beloningsmodel (prestatieloon?!) . PR man Kees Jansma in het bijzonder, die de communicatie van spelers en pers niet van negativiteit wist te ontdoen. 
  4. Ruziënde spelers die met ellebogenwerk en intimidatie hun systeem en positie willen veiligstellen. (Sneijder, Van Persie, van der Vaart, Huntelaar, Affelay, Robben) 
  5. Mark van Bommel, die als aanvoerder en schoonzoon en verlengstuk van Bert van Marwijk de spelers - niet in en buiten het veld - op 1 lijn heeft gekregen. 
  6. Te weinig kwaliteit bij de verdedigers in het algemeen (passing, mandekking, opbouw) 
  7. Te weinig kwaliteit en blunders bij van der Wiel 
  8. Te weinig kwaliteit, ervaring en blunders bij Willems 
  9. De UEFA, die ons ergens in een sfeerloze uithoek van de Oekraïne wegstopte (het voor normale supporters slecht bereikbare en betaalbare Charkov


Maar uiteindelijk is het natuurlijk de schuld van Marco van Basten. Hij koppelde ons al in een vroeg stadium aan de Duitsers, Portugezen en Denen. Een poule des doods die zwaarder was dan de gemiddelde WK-wedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport