zaterdag 29 december 2012

Top 20 Nederlandse sporters 2012

Sportbombarie’s Top 20 van Nederlanderse sportmensen in 2012

1.      Robin van Persie. RvP. Doelpuntenmachine en winnaar van diverse prijzen als beste voetballer Had op clubgebied een topjaar. Waagde het om oude liefde Arsenal en leermeester Arsene Wenger in te ruilen voor ManU en Sir Alex. Vlamde niet op het EK, waar hij de supporters met zwijgen irriteerde. Is wel vaak Man of The Match in Manchester met mooie en beslissende goals (16 in 2012).

2.      Ranomi Kromowidjojo  Ster op de Olympische Spelen namens Nederland en winnares van 2 gouden en 1 zilveren medaille. Schittert ook op de televisie, waar ze onlangs tot sportster van het jaar werd verkozen. Blijkt toch een relatie met PVDH (“Pietertje”) te hebben.

3.       Johan Cruyff Jopie won de machtsovername bij Ajax. Stelde Overmars en Sar aan als directeuren. Gewild en ongewild adviseur van overzese club. 65 jaar jong en nog altijd schoppend tegen het establishment. Ventileert meningen over voetbal en non-voetbal  op zijn bekende onbegrijpelijke manier. “Kijk als je Kuyt nu als rechtsback laat lanceren, kan Huntelaar meer als een echte diepe spits, wie de goal achterwaarts penetreert gaan spelen”
    4.   Alexander Büttner, linksback en beoogd linksback van het Nederlands elftal. Gooide zijn kont tegen de krib bij Vitesse en verdiende een verbazingwekkende droomtransfer naar Manchester United, waar hij zich de eerste wedstrijden een prima vervanger van Evra toonde.


    5.   Epke Zonderland Flying Dutchman en turnkoning. Ontwapenende en nuchtere Fries. Sportman van het jaar. Olympisch kampioen. Niemand die daar een (rek)stokje voor kon steken. Nieuwe vluchtelementen introduceren en presteren onder druk als het moet. Doe de Epke!

6.      Marianne Vos Brabantse kannibaal die ook goud pakte op de Olympische Spelen. Wint dit jaar bijna alles waar ze aan deelneemt. Durft ook de competitie met mannen aan te gaan. Winnares van de wegwedstrijd, het WK , de ronde van Italie, maar ook de GP van Rucphen.

7.      Bert van Marwijk klaverjaskoning en schoonvader. Kon Zuid-Afrika 2010 niet evenaren. Had ook geen klik meer met nukkige selectie, waar gezegd werd dat er geen drang en fitheid meer in huisde. Bert de bouwer werd Bert de Sjouwer en gaf de pijp aan Maarten. Schijnt nu rommelmarkten af te struinen naar zeldzame Panini albums.

8.       Purrel Fränkel De linksback van de superboeren (De Graafschap) was 9 jaar een vaste kracht, maar moest in februari afhaken omdat hij een wasmachine op zijn teen had laten vallen tijdens het verhuizen. Fränkel pissed op De Graafschap. Ook in de nacompetitie was de verdediger - die wel van een lekker jointje houdt - afwezig. Na veel geruchten kwam naar buiten dat hij nog een boete open had staan wegens het rijden zonder rijbewijs. Ook mocht hij daarvoor twee weken brommen, ging terug naar start en ontving geen salaris. De Amsterdammer was wederom diep gekrenkt  door de clubleiding. Vanuit de bak zag Fränkel zijn club degraderen. Speelt nu bij de amateurs van DUNO.

9.       Dorian van Reysselberghe vlaggendrager en onbetwiste, ongenaakbare surfkoning van de Olympische Spelen. Haalde al voor de laatste race de gouden medaille binnen.

      10.   Wesley Sneijder Staat soms in de schaduw van vriendin Yolanthe, maar nog steeds goed voor 12 miljoen. Kwakkelde dit jaar met zijn vorm en mag  bij Inter Milan vertrekken. De transfer geruchten laaien inmiddels op (wel of niet Tottenham?) Kon tijdens het EK geen stempel op team drukken, al gaf de nieuwe aanvoerder wel het goede voorbeeld.

       11.   Mart Smeets,  De Mart, liefhebber van Noorse truien uit 1970, Amerikaanse sporten en Ria Visser. Journalistieke Mastodont van het bord op schoot, 45 jaar Tour de France, de avondetappe, draaier van vage plaatjes en schrijver van mooie boeken. You love him or you hate him. Ging na een lange sportzomer op zijn 65e vrij geruisloos met pensioen Mogen we dat zeggen? Ja, dat mogen we zeggen.(Als je op de achtergrond nog wat columns en commentaar geeft, dan heet dat pensioen). Wij nemen de hoed diep af, chapeau, het ga je goed en we zullen je missen.

12.   Serdar Gözübüyük Scheidsrechter van het jaar  had een beetje te veel respect voor het woordje Respect. Binnen de lijnen een strakke leidsman, maar daar buiten controversieel. Niet alleen bij Robert Maaskant en andere trainers, maar ook bij de KNVB, die afstand neemt van zijn schnabbel -en solo activiteiten

13.   Louis van Gaal Linke Loetje a.k.a. Leipe Lowietje. Favoriete stopwoord: Ik. "Ich bin der beste von Deutschland". Vertoont gelijkenis met Louis de 16e. Boeken en websites over de Totalmensch op verzoek. Is nu terug van weggeweest na zijn sabbatical en nederlaag met het kamp ten Have. Terug als bondscoach. Met aardige resultaten en nieuwe elan probeert de ex-coach van Bayern het geschonden Oranje blazoen op te vijzelen. Ouder, wijzer en milder? Misschien, maar de gespannen relatie met de pers is er nog steeds. Deed onlangs de Telegraaf in de ban.

14.   Theo Jansen. Nooit onbesproken. Jongen van de gestampte pot. De Arnhemmer met voorliefde voor tattoos, alcohol, sigaretten en hobbelige ritjes werd kampioen bij Ajax, maar speelde daar niet altijd en niet altijd goed. Flirtte al met eeuwige liefde Vitesse en speelt daar nu goed, al heeft hij een haat-liefde verhouding met de supporters van FC Hollywood aan de Rijn.

15.   Churandy Martina.  Altijd opgewekte en vrolijke Curaçaoënaar. De sprinter komt sinds 2011 officieel voor Nederland uit. Behaalde een 5e en 6e plaats op de Olympische Spelen, verbeterde dit jaar zowel op de 100 meter en 200 meter het Nederlands record. Atleet van het jaar. Standaard commentaar: Ik ben blij man! (Goed voor mooie persiflages)

16.   Mark van Bommel, Limburgse gifkikker. AC Milan werd PSV. Het laatste kunstje met schoonpapa in de Nederlands XI werd een teleurstelling. Verzameld nu gele kaarten en gebroken kuitbenen, maar laat als echte kerel PSV beter voetballen. Als hij er bij is.  

17.   Jeffrey de Visscher, Snelle rechsbuiten, was wat minder snel tijdens een nachtje stappen. Ontslagen bij Emmen na vermeend wildpoepen of wild poepen. Tja, Andy van der Meyde deed wel gekkere dingen, maar die kon gewoon doorgaan in Emmen (bij WKE gelden dan ook andere normen).

18.   Richard van Nieuwenhuizen, een “gewone” grensrechter en voetbalvader, zoals er duizenden in Nederland rondlopen. Doodgetrapt door enkele schoffies van 15 en 16 jaar uit de B1 van een Amsterdamse amateur club. Symbool voor verloedering, agressie, intolerantie, voetbalgeweld, (gebrek aan) respect en inburgering

19.   Ruud Gullit, voetbalicoon, BN-er, analyticus, Mandela adept en Twitterkoning. Was beoogd bondscoach (bij de VI clan). Ruud Dil, zoals hij echt heet, wil nog altijd in de spotlights verschijnen en doet hand -en spandiensten voor voetbalinstanties. Werd door Estelle op zijn 50e ingewisseld voor Badr Hari, maar heeft inmiddels een nieuwe vlam.

      20.  Michael van Gerwen, de 23 jarige "Mighty Mike"  is een snel rijzende ster in de dartwereld. Haalde in 2012 de finale van de PDC (Lakeside) WK. Hij heeft geen naaktfoto’s van zichzelf (zoals collega Jelle Klaassen) of andere vrouwen ( Barneynodig om de roos te raken. Gooide een 9-darts en daarna bijna nog één in de halve finale tegen Wade. Schakelde titelverdediger Adrian Lewis uit en neemt het in de finale op tegen favoriet Phil Taylor (in 2013).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport