woensdag 5 december 2012

Schotse hoop gaat verder op kampioenenbal

Celtic gaat door naar de laatste zestien in de Champions League. Na 6 wedstrijden bleven de Schotten Benfica en Spartak Moskou voor en gaan in het spoor van Barcelona  verder in de kwartfinales. In de laatste wedstrijd moest Celtic meer punten halen tegen Spartak, dan rivaal Benfica bij Barcelona moest verzamelen.

Barca had een B-elftal opgesteld onder aanvoering van good old Carles Puyol. Benfica maakte er een behoorlijke schoppartij van, dat leidde tot een ernstige blessure bij Lionel Messi. Hij heeft dit jaar nog 1 goal nodig om het eeuwige record van 54 internationale doelpunten in 1 jaar te evenaren. Mogelijk valt de blessure mee en Beiden elftallen wisten het net niet te vinden.

Ondertussen was Celtic In Glasgow op voorsprong gekomen via Hooper. Na rust zorgde Ari voor de fraaie gelijkmaker. Commons maakte 10 minuten voor tijd de bevrijdende 2-1 van uit een penalty. Op dat moment moest Benfica dus op zoek naar de winst. De Portugezen kregen veel kansen, waaronder een bal op de paal. In de laatste minuut hadden Maxi Pereira en Cardozo nog een levensgrote kans, maar de spanning van het moeten scoren veranderde de voetbalschoenen in schoenendozen. In Barcelona was Neil Lennon  de gevierde coach en het groen-gele legioen kon zijn vreugde niet op. Niet alleen is deze jaargang Barcelona in een rechtstreeks duel verslagen, maar gaan ze voor het eerst door naar in het miljoenenbal.

In een andere groep hadden CFR Cluj en Galatasaray een zelfde opgave, Beide ploegen hadden 7 punten na 5 wedstrijden, het onderlinge resultaat was voordeliger voor Galatasaray. Cluj won verrassend  van en bij groepswinnaar Manchester United met 0-1. De Turken kwam in en tegen het al uitgeschakelde Braga op een 1-0 achterstand. Door toedoen van Yimaz en Yilmaz werd een 1-2 overwinning behaald, die genoeg was voor plaatsing voor de kwartfinale.

Celtic won ruim met  6-1 van het nietige Nordsjaelland, waardoor het de meest scorende ploeg in de poule fase werd. Het was uiteindelijk een Pyrrhus overwinning. Shaktar Donetsk verloor thuis van Juventus. Beide ploegen zijn door. De enige goal die viel was een eigen doelpunt van Shaktar. Voor het eerst in de geschiedenis is de titelhouder al uitgeschakeld in de poulefase.