dinsdag 29 mei 2012

Smashtoernooi, typologieën van een tennisspeler

To play or not to play, that's not the question

De maand juni zal dit jaar oranje kleuren, vooral tijdens het EK Voetbal. Maar er is ook nog een belangrijk tennistoernooi met oranje ondergrond. En dan heb ik het niet over Roland Garros, maar over het Aeolus Oledo Smash toernooi. Dit jaar onder de naam First Services. Even wennen, want oude namen slijten niet. Net als de naam van het tennispark: Blijdorp.  Op een rustige zondag (dus niet tijdens het toernooi!) kun je de olifanten bronstig horen brullen vanuit de gelijknamige dierentuin. Mooi om een bezoek te combineren met een tennistoernooi.
Het al gememoreerde voetbalfestijn is voor mensen een reden om niet mee te doen. Voor anderen juist een reden te meer. Saamhorigheid, meer gezelligheid. De vraag of iemand mee doet is minder interessant dan de vraag waarom je mee doet.  De antwoorden liggen in de verschillende motieven om mee te doen. Zo heb je grofweg de volgende groepen spelers.

Uiteraard tref je het competitieve type. Zij willen gewoon winnen. Niet alleen het eerste potje. Nee, alles. Of de tegenstander nu bekend, onbekend of onbekwaam is. Zo was er enkele jaren geleden die bloedfanatieke single speler. Toen hij in de derde set dreigde te verliezen gooide hij bij 4-2 zijn racket huizenhoog de lucht in. Nog slechter gemikt dan zijn laatste groundstrokes. Het enige racket belandde op het clubhuis. Uiteraard was de partij meteen over en droop de speler af naar moeder de vrouw. De volgende dag kwam hij op hangende pootjes langs. Niet om zijn tegenstander te zien spelen, wel om zijn racket van het dak te vissen. 

Dan de sociale speler. Komt om zijn of haar vrienden aan te moedigen, maakt zich niet druk over de uitslag en kletst lekker bij. Vindt het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en doet op de feestavond na net iets te veel sapjes het licht uit.

De showspeler. Dit is iemand die graag wil opvallen. De nieuwste collectie van een bekend merk siert het zonnebruin gebrande lijf in goed gecombineerde modekleuren. De rally’s zijn niet altijd effectief, maar moeten de toeschouwer overtuigen van de mooie slagen op het repertoire.  Ik hoorde recent dat iemand verloor omdat zijn favoriete shirt - door een vlek - vervangen moest worden door een andere kleur shirt.

De asociale speler. Vaak iemand die niet goed kan omgaan met tegenslag of verlies. Puntenpikkers of zuigers. Na verlies hoor je  “Eigenlijk had ik moeten winnen, maar ja ik heb nog wat last van een griepje en mijn verkeerde racket meegenomen.” Na het ontvangen drankje gaat hij snel naar huis. 

Tenslotte de clubspeler. Voelt zich betrokken bij de club, doet mee om de lijst te completeren of omdat een teamgenoot het vraagt.  
De competetieve deelnemer is typisch een single spelers. De gezelligheidstypes komen meer voor bij de dubbelaars. 

(Vreemde?) vogels met diverse veren zullen weer te zien zijn op het tennispark Blijdorp. De metaforen met de verschillende tennisspelers zijn gemakkelijk te maken. Van paradijsvogel via koala, jakhals, neushoorn tot brulaap. Alles kom je tegen. Het maakt het bezoek aan diergaarde Blijdorp overbodig.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport