woensdag 10 juli 2013

Tour Tijdrit: Martin en Froome delen tik uit

Favoriet Tony Martin heeft de verwachtingen helemaal waar gemaakt. Hij won de tijdrit naar Le Mont Saint Michel. Het zegt veel over de prestatie van de tijdrit specialist, die in een van de eerste etappes nog zwaar ten val kwam en kneuzingen en wonden over zijn hele lichaam heeft. In de vierde tijd (gemiddeld) ooit gereden zette hij de snelste tijd op de klokken: 36.29 over 33 kilometer. Dat komt neer op het respectabele gemiddelde van 54 km per uur.

Martin was 12 seconden sneller dan geletruidrager Chris Froome. Bauke Mollema werd knap 11de en handhaafde zich op de derde plaats in het algemeen klassement. Hij won zelfs terrein op concurenten in het algemeen klassement, Alberto Contador en Alejandro Valverde. Laurens ten Dam werd 22e en zakte naar de zesde plaats in het klassement

De Belgische hardrijder Thomas de Gendt van Vacansoleil werd derde in de tijdrit. Beste Nederlander was Tom Dumoulin die positief verraste. De renner van Argos-Shimano was goed voor de negende tijd.

Bij het eerste doorkomst punt op 9,5 km lag de Duitser van Omega Pharma al 30 seconden voor op De Gendt. Alleen alleskunner Froome, die duidelijk zijn kandidatuur stelt voor de eindzege was sneller op het eerste stuk. De Keniaanse Brit dook 1 seconden onder de tussentijd van specialist Martin. Bij het tweede meetpunt was Froome nog steeds iets (2 seconden) sneller. Ook Froome is menselijk want in de laatste 11 kilometer moest hij toch 14 seconden toeleggen op de meester van de tijdrit.

Lars Boom had bij dat punt ook een van de snelste tijden, maar hij moest zijn inspanningen behoorlijk bekopen en eindigde op een 34e plaats met 2.43 minuut achterstand. Lieuwe Westra had gehoopt op een goede klassering, maar stelde teleur met een 30e plaats (op 2.37). Mogelijk waren zijn inspanningen van de dag ervoor nog niet verwerkt.

Als Froome geen zware inzinking krijgt of valt, zal hij dit jaar de Tour gaan winnen. Naaste concurrenten Valverde, Contador en Mollema zijn op alle vlakken de mindere dan de Brit die gebrand is op de eindoverwinning.

Etappe uitslag


1. Tony Martin, Dui (OPh)                36.29
2. Chris Froome, GB (Sky)             op 0.12
3. Thnomas de Gendt, Bel (Vac)     op 1.01
4. Richie Porte, Aus (Sky)              op 1.21
5. Michel Kwiatkowski, Pol (Oph)    op 1.31

Gele trui

1.  Chris Froome, GB (Sky)
2.  Valverde, Spa (Mo)                    op 3.25
3.  Bauke Mollema, Nl (Blk)            op 3.37
4.  Contador, Spa (Sax)                  op 3.54
5.  Kreuziger, Tsj (Sax)                   op 3.57
6.  Laurens ten Dam, Nl (Blk)          op 4.10
23. Wout Poels, Nl (Vac)                op 13.09

Groene trui: 1. Peter Sagan  2. Andre Greipel
Bolletjes trui: 1. Pierre Rolland 2. Chris Froome
Witte trui: 1.  Michel Kwiatkowski 2. Nairo Quintana


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport