donderdag 18 juli 2013

18e etappe naar Alpe d'huez

Beginsituatie:

Een kopgroep van negen vluchters neemt al snel de benen, al voor de eerste klim van de dag.  De namen: Arnold jeanesson, Sylvain Chavanel, Jens Voigt, Tom Danielson, TJ Van Garderen, Moreno Moser, Andrey Amador, Christophe Riblon en Nederlander Lars Boom.
Twee renners van Saxo, Roche en Paulinho proberen een bruggehoofd voor Valverde te vormen, maar worden weer ingelopen door het peloton.

Live Blog

0 km Riblon kan het niet geloven, maar de 32 jarige van AG2R pakt de koninginnerit!
Quintana en Rodriquez worden vierde en vijfde. Porte en Froome komen een halve minuut later over de finish. Valverde komt nog erg dichtbij. Contador gaat een kleine minuut op Froome verliezen. Kreuziger meer dan een minuut. Poels finisht als beste nederlander. Mollema en Ten Dam kunnen niet volgen en komen daar weer ruim 3 minuten achter. Mollema zakt naar plaats 6 en Ten Dam zelfs net binnen de top 10 in het klassement.

1,5 km Riblon gaat er op en erover. Van Garderen komt nauwelijks meer voor uit. De Fransen worden nu al uitzinnig. Froome heeft het moeilijk, Porte steunt hem goed. Groep Contador 1.15 er achter.

2km van Garderen lijkt enigszins in te storten. Riblon ziet de Amerikaan en wordt hard aangemoedigd door zijn landgenoten en komt tot 6 seconden van de Amerikaan.

3km Van Garderen verliest niet zo heel veel op Quintana. Riblon komt echter terug tot 24 seconden. Rodriguez probeert naar Quintana te komen, wat even later lukt

4km hongerklop Froome. Quintana valt meteen aan en sprint er vandoor. Porte haalt eten. de Brit schudt met zijn hoofd en lijkt slapjes.

6km Porte komt bij zijn kopman en gaat meteen op kop zitten. Ook de witte trui en Rodriquez zitten bij Froome. Ze passeren de leeggestreden Voigt. Contador en Kreuziger liggen al een minuut achter. Daarachter de Nederlanders.

7 km Vooraan heeft Van Garderen 36 seconden voor op Riblon. Rodriquez rijdt weg van de witte en gele trui, maar het gaatje is klein. De Spanjaard en Columbiaan dreigen Mollema voorbij te gaan in het algemeen klassement. Froome ligt op 4'01" van de koploper.

8 km Quintana en Froome pakken een 100 meter. Rodriguez komt langzaam terug. Contador zit kapot.

9km  Froome schudt nogmaals aan de boom. Rijdt weg uit de groep. Kreuziger moet lossen, Contador kijkt achterom. De Nederlanders hebben ook  moeten lossen

10 km  Sky renner Porte leidt. Froome zet aan en snelt naar de kop van het uitgedunde peloton. Valverde ook op kop. Porte en Contador volgen de Brit.

12 km voet van de Alpe d'huez, de laatste keer klimmen. Uit het achterveld is oer veteraan Voigt op kousevoeten naderbij geslopen bij de koplopers.
Van Garderen en Riblon lossen Moser, even later gaat van Garderen weer alleen aan kop.

13 km Groep Poels/Schleck wordt ook teruggepakt door groep gele trui

17 km Van Garderen komt weer bij de twee koplopers

21 km de kopgroep komt weer bij elkaar in de afdaling. Contador en Kreuziger worden teruggepakt. Mollema en ten Dam komen ook weer terug.

26 km Riblon komt weer bij Moser

27km Demarrage Contador en Kreuziger, Froome moet pasen!
Moser leidt nog. van Garderen zit op 45 seconden. De groep Poels/Schleck op 6.45 Ten Dam ligt enigszins achter op de gele trui

35km Geesink en Ten dam vechten om aansluiting bij de gele trui te behouden. lichte achterstand. Mollema zit er nog net bij. De achterstand van de groep gele trui is 7.44 . het lijkt of de klassementsrijders wachten tot de laatste beklimming

36km Riblon glijdt weg in en bocht en stuurt een greppel in. Moser is de lachende derde.

37km Van Garderen heeft materiaalpech, terwijl hij lijdt! De amerikaan moet wachten op een nieuwe fiets.

 40 km Doorkomst col de Sarenne
  1. van Garderen 
  2. Riblon, 
  3. Moser
42 km Moser heeft het nu weer moeilijk en lost in de afdaling

Doorkomst 1e keer Alpe d'huez:
  1. Moser,
  2. Riblon, 
  3. van Garderen 
  4. Jens Voigt  op 35 sec
  5. Tom Danielson  z.t.

49 km. Moser is voorbij van Garderen, Riblon blijft aan het wiel van de Amerikaan hangen.
Andy Schleck, die goede benen lijkt te hebben demarreert ook uit het door Sky gecontroleerde peloton en voegt zich bij de groep Poels.

51 de achtervolgers komen weer dichterbij van Garderen. Wout Poels, Nieve, rolland en Voeckler demarreren uit het peloton, dat 8.05 achter de koploper ligt.

53 km  Van garderen neemt met een goed tempo de kop en schudt Riblon af. Moreno Moser hervind zijn tweede adem en komt weer tot bij Riblon. 

60 km Boom en Chavanel zijn uit de kopgroep gelost. Van Garderen en Riblon rijden nu aan kop, 7 minuten en 45 seconden voor het peloton dat inmiddels ook aan de Alpe d'Huez is begonnen.
63 km Aan kop zijn nog vijf renners, onder wie Lars Boom. Ze hebben 15 seconden op de overige vier. Behalve Boom zitten ook Chavanel, Van Garderen, Moser en Riblon erbij.
doorkomst col d Órnon:
  1. Arnold jeanesson
  2. Chavanel
  3. Voigt
  4. Danielson
Peloton op 8.50

Voorbeschouwing

Vandaag in de 18e Tourrit in de koninginnerit gaan de renners tweemaal over de Alpe d'Huez, oftewel de Nederlandse feestberg. Het is al weer 24 jaar geleden dat een Nederlander op Alpe d'Huez won (peter Winnen). tussen de twee beklimmingen ligt de Col de Sarenne en een gevaarlijke lange afdaling van 27 kilometer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport