woensdag 3 juli 2013

5e Tour etappe naar Marseille

Mark Cavendish heeft de vijfde etappe in de Tour gewonnen. De Brit van Man won zijn 24e Tour etappe in de massasprint voor Boasson Hagen en Peter Sagan, die het groen behoudt. De Australier Gerrans blijft de gele trui om zijn schouders dragen.

    Zes vluchters (De Gendt, Reza, Delaplace, Sicard, Lutsenko en Arashiro) gaven de etappe cachet door al vroeg te ontsnappen en een maximale voorsprong van 12.30 te nemen. Onderweg won de Belg Maarten de Gendt de tussensprint en 4 punten voor de bergtrui. 4 kilometer voor de finish werd de laatste vluchter de Oekrainer Lutsenko gepakt. In de eindsprint was Cavendisch ongenaakbaar. Hij ging al snel aan en sprinte concurrent Greipel recht uit het wiel. De concurrentie kwam nauwelijks aan zijn wiel.

    LIVE Blog

Finish: Cavendish wint zijn 24e etappe in de Tour!

500 m. Cavendish komt al vroeg bijna vooraan te zitten .Cavendish maakt er een lange sprint van. Boasson Hagen komt te kort en Sagan in het groen rijdt naar de derde plaats. Vanaf plaats 20 nog een chaotische valpartij op de streep

1,5 km De treintjes van Greipel en Cavendish maken zich gereed. De Argos trein voor Kittel is ontspoord. Alleen Danny van Poppel rijdt nog enigszins van voren.

4,5 km eerst Reza en de moedig strijdende Lutsenko zijn ook bijgehaald. We dreigen een massasprint te krijgen

8 km Lutsenko en Reza blijven voorop. De andere twee koplopers worden ingerekend

12 km peloton komt snel terug, koplopers hebben nog 40 seconden voorsprong

14 km Valpartij voorin het peloton! in de beklimming vallen veel renners waaronder VandeVelde en Rolland

20 km de renners krigen nog de Col de la Gineste voor hun kiezen, niet gecategoriseerd maar wel een stevige kuitenbijter, vooral lastig in het begin. Daarna gaat het bergafwaarts richting Marseille waar De voorsprong van de kopgroep is weer flink geslonken: 2.16.

43 km Zal het peloton de vluchters nog achterhalen? De wind staat in de rug, dus theoretisch moet het kunnen. De voorsprong loopt snel terug tot 5'00"

51 km De kopgroep valt uiteen na een versnelling van De Gendt. De Gendt, Arashiro en Lutsenko hebben een gaatje van 10 seconden geslagen met Reza, Sicard en Delaplace. Reza slaagt er als enige in om bij de eerste drie terug te komen. 

95 km Ook Argos-Shimano heeft zich voorin het peloton gemeld om Lotto-Belisol en Orica-GreenEdge te ondersteunen in de jacht op de kopgroep. De zes vluchters (De Gendt, Lutsenko, Delaplace, Arashiro, Sicard en Reza)zien hun voorsprong gestaag teruglopen tot 8 minuten en 33 seconden nu, met nog 95 kilomet

99km: Orica-GreenEdge krijgt voorin het peloton steun van Lotto-Belisol. De kopgroep heeft op iets minder dan 100 km van de finish nog 8.50 voorsprong.

120 km: De sterk rijdende Thomas De Gendt van Vacansoleil pakt ook de enige tussensprint van de dag mee, net voor Lutsenko.

Uitslag:
1. De Gendt 20 punten
2. Lutsenko 17 punten
    3. Delaplace 15 punten
    4. Arashiro 13 punten
    5. Sicard 11 punten
    6. Reza 10 punten

    131km: De zes leiders beginnen aan de Col de l'Ange (4de categorie), de tweede beklimming van de dag. Thomas de Gendt, de Belg van Vacansoleil, komt ook nu als eerste boven en pakt het puntje mee. Er vallen vandaag maar vijf punten te verdienen voor de bolletjestrui. De Gendt staat nu gedeeld vierde in het bergklassement met drie punten.

    135km  Orica-GreenEdge (met name Stuart O'Grady) sleurt van aan kop het peloton  De voorsprong van de zes vluchters is geslonken naar 10 minuten en 10 seconden.
     liggen nu nog 9 minuten en 35 seconden voor. 

    Zes vluchters (De Gendt, Reza, Delaplace, Sicard, Lutsenko en Arashiro) zijn al vroeg ontsnapt en hadden een maximale voorsprong van 12.30
    De Japanner Yukiya Arashiro (28) rijdt virtueel in het geel. In 2009 was hij samen met Fumiyuki Beppu de eerste Japanner die deel nam aan de Ronde van Frankrijk en de Tour ook uitreed. Arashiro eindigde als129ste. Ook in 2010 (111de) en 2012 (84ste) reed de regerend Japans kampioen de belangrijkste rittenkoers ter wereld. Zijn belangrijkste prijs is de Aziatische titel op de weg in 2011. In 2010 eindigde hij bij het WK als negende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport