zaterdag 6 juli 2013

8e etappe van Castres naar Ax 3 Domaines

Christopher Froome van Sky heeft op overtuigende wijze de 8e etappe gewonnen. In de lastige bergrit reed hij iedereen op achterstand en pakte en passant het Geel. Het was een memorabele etappe die een slagveld onder de favorieten aanbracht. Adjudant en meesterhelper Richie Porte pakte de tweede plaats op bijna een minuut. Alejandro Valverde werd derde. De Nederlanders Bauke Mollema en Laurens Ten Dam haalden sinds vele jaren weer een topklassering door Valverde nog bijna te achterhalen. In het algemeen klassement stijgen de Nederlanders ook naar de vierde en vijfde plaats.

Beginsituatie:

Vier renners zijn al vroeg ontsnapt aan het peloton: Hoogerland (Vacansoleil), Mariano (SojaSun), Molard (Cofidis) en Riblon (AG2R). De voorsprong is maximaal bijna 9 minuten geweest, maar loopt onder impulsen van eerst Sky en later andere ploegen snel terug.

Live Blog:


finish Froome wint glanrijk de etappe! Porte tweede.

1 km de Nederlanders Ten Dam en Mollema doen het fantastisch vandaag en hebben gewacht tot het laatst. Ze schuiven sterk naar voren in de laatste klimkilometers en passeren enkele toppers die er door heen zitten.

2 km  Froome gaat overwinning EN het geel pakken. Mollema achterhaald groep Contador ook en laat hen achter. Porte nog steeds tweede op 39", voor Valverde 1'02"

3 km Ten Dam rijdt weg van Contador, die het moeilijk heeft. Froome is ontketend en ligt al 29 seconden voor op zijn adjudant Porte.

4 km Froome rijdt alles los en gaat op jacht naar de overwinning. Daarachter doet Porte het rustig aan, maar de rest zit kapot dus hij versnelt naar de tweede plaats op 12 seconden. De anderen al op 24 seconden.

5 km Quintana wordt achterhaald door het kopgroepje van 4-5 man. Kreuziger,Valverde Porte en Froome komen er bij. Contador moet passen

6 km Richie Porte rijdt het hele spul -met uitzondering van zijn kopman Froome - er af.
 Mollema breekt ook. Ten Dam zit daar nog voor.Gesink inmiddels op 3 minuten, daarachter Poels

7 km Slagveld! De slotklim begint. Evans, Schleck en rolland moeten er bij het begin al meteen af.
Mollema kan de ontketende Sky ploeg nog net volgen, al breekt het achteraan.

20 km Quintana is geen groot (technisch) daler, maar rijdt wel virtueel in het geel. In het klassement staat hij op 30 seconden van Impey, die vandaag op achterstand zal binnenkomen. Rolland ging voor de bergpunten en lijkt niet door te zetten.Wel virtueel leider om de bolletjesprijs. Sky blijft door jagen.

29 km De Columbiaanse klimmer passeert in hoog tempo de top van de Col de Pailhêres en krijgt 25 punten voor de bergtrui. Rolland -die inloopt- komt op 28 seconden als tweede door.
Ten dam en Mollema komen met kopgroep over de top.

31 km Quintana gaat soepel door. Daarachter heeft ex-bolletjestruidrager Rolland een demarrage ingezet. De Sky trein draait inmiddels ook op volle toeren. Onder leiding van wegkapitein Richie Porte komen de Sky-mannen naar voren. Achter Porte zit Froome in goede positie. Ook Valverde en Evans zitten vooraan. Tejay van Garderen moet lossen.. Mollema en Ten Dam zitten er nog wel bij.

33km: Quintana achterhaalt Riblon en gebaart dat hij samen met hem wil afdalen. Riblon kijkt alsof hij zwarte sneeuw ziet. Gesink is inmiddels ook gepakt door de kopgroep en moet net als Voeckler de tol betalen voor zijn te vroege zware inspanning.

34km  Quintana ligt inmiddels op 23 seconden van Riblon, die het nu lastig krijgt. Gesink heeft de Columbiaan moeten laten gaan en Voeckler is opgeslokt door de kopgroep die een achterstand heeft van 59 seconden met nog een paar kilometer klimmen te gaan.

35 km Quintana lost Voeckler en komt bij Gesink. Gele trui drager Impey moet de kopgroep laten gaan en dreigt zijn trui te verliezen.

36 km Gesink ligt op 54 seconden van de koploper, Voeckler ligt op 1'08". De Fransman krijgt gezelschap van de kleine Columbiaan Quintana.

38 km, nog 9 km naar de top. Voeckler loopt in op Gesink, die op zijn beurt inloopt op Riblon. Gele trui drager Impey zit nog steeds in de voorste groep.

39 km Voeckler, shirt open, verlaat het peloton en gaat op jacht naar de koplopers

40 km Gesink demarreert uit het peloton, alleen Riblon ligt nog voor hem, de Fransman heeft 1,13 voorsprong op het peloton.

42 km. Riblon loopt uit, in het peloton moeten veel renners lossen (120 inmiddels, waaronder Wout Poels)
45 km Riblon , die de sterkste van de kopgroep lijkt ,gaat er van door. Molard wil hem terugpakken, maar moet passen.

48 km Hoogerland demarreert! Op het begin van de flanken van de Col de Pailhères (2ew categorie, waar hij veel getraind heeft) ) test de Zeeuw zijn medevluchters, Riblon gaat er achter aan en de overige twee kunnen ook weer bijkomen.

75 km Hoogerland wint tussensprint!
Johnny Hoogerland komt als eerste aan in de supertussensprint. Hij verdient bovendien 2.000 euro voor zijn ploeg.

1. Hoogerland (VCD) 20 punten
2. Mariano (SOJ) 17
3. Molard (COF) 15
4. Riblon (ALM) 13

Voorbeschouwing

Vandaag trekt de Tour karavaan de Pyreneeen in: de echte bergen komen aan bod met een zeer pittige finish klim bergop op Ax 3 Domaines. Daarvoor moeten de renners de eveneens zeer lastige Col de Pailheres beklimmen (15,3 km met gemiddeld stijgingspercentage van 8 %). Het belooft heet te worden. in de rit over 195 kilometer met het venijn aan de staart.
Misschien een etappe voor een echte klimmer op jacht naar de dagprijs. Gaat favoriet Chris Froome al helemaal los en wat doen de andere concurrenten voor het geel? De bergtrui en gele trui zullen waarschijnlijk van eigenaar verwisselen aan het einde van de etappe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport