zondag 14 juli 2013

Voorbeschouwing 15e etappe naar Mont Ventoux


Vandaag op quatorze juilliet, de nationale Franse feestdag gaan de renners richting de Alpen. Aan het einde van de rit wacht de Mont Ventoux. In deze (langste) rit over 242,5 kilometer is de afstand niet zo zeer het probleem, maar met name deze laatste klim. Op ruim twintig kilometer van de meet wordt de voet bereikt van de roemruchte berg, die een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent kent. In de touretappe van 1967 vindt Tom Simpson op de flanken van de Kale Killer de dood, door een combinatie van uitputting, uitdroging en dopinggebruik.

12 kilometer voor aanvang van de slotklim is er een tussensprint, Daar zouden aanvallers kunnen toeslaan, terwijl de rasklimmers pas later komen bovendrijven. Nederlands hoop in bange dagen, Bauke Mollema wil in de etappen naar de Mont Ventoux hetzelfde te kunnen laten zien als in de Pyreneeën: "Bij de favorieten blijven en als de benen goed zijn, kan ik misschien wel meer laten zien" "Maar het is een lange etappe vandaag, afgesloten met een lange en zware klim, dus ik moet niet zomaar met de krachten gaan smijten." analyseert de Nederlandse nummer twee van het algemeen klassement.

Gele trui drager Chris Froome kan aanvallen verwachten van Saxo Bank (Contador, Kreuziger) en Teejay van Garderen (VS). De laatste heeft aangekondigd strijd te leveren, maar is ongevaarlijk voor het algemeen klassement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport