zaterdag 13 juli 2013

etappe 14: Saint-Pourçain-sur-Sioule naar Lyon


Voorbeschouwing

De viertiende rit voert via een aantal pittige heuvels en klimmetjes naar Lyon, aan de voet van het hooggebergte. Vanaf morgen gaan de renners de Alpen in. Halverwege, vlak voor de eerste cote van de derde categorie is de superprint voor de groene trui. Mogelijk een moment waar een beslissende slag wordt geslagen. Een groepje met avonturiers en rasaanvallers die goed heuvel op kunnen hebben vandaag kansen. Zou Robert Gesink iets kunnen ondernemen? Hoe goed zijn Chavanel, Voeckler en Voigt nog?

Vroege aanvallen

In de etappe is 14e etappen naar Lyaon is Johnny Hoogerland, de eerste aanvaller van de dag. Het is typisch een rit voor de Nederlandse kampioen, maar hij geeft aan nog "niet goed" te zijn.Vijf renners, waaronder Jens Voigt en Biel Kadri  vroeg in de aanval. De kopgroep wordt later uitgebreid tot 18 renners. Argos-Shimano porbeert tevergeefs het peloton terug te brengen.Andrew Talansky is op 13.11 van gele trui-drager Froome de best geklasseerde renner (17e) in de kopgroep.
Onderweg wint Bakelants "de tussensprint" voor Bak en heeft de Duitser Geschke het enige bergpunt gepatk bij de eerste col. Hoogerland en Cunego proberen nog de kopgroep te grijpen, maar eindigen "chasse patat".

Op 16 kilometer van de meet demarreert ex-gele trui drager Jan Bakelants uit de groep. Julien Simon neemt het over, maar wordt ook teruggepakt. Favoriet Rojas komt in de laatste halve kilometer te vroeg op kop. In de sprint verslaat de Italiaan Trentin de Zwitser Albasini en wint de etappe.

In het algemeen klassement wijzigt er weinig. De Amerikaan Talinsky doet goede zaken door op te schuiven naar de 13e plaats. In de strijd om de witte trui komt hij kort achter de eerste twee.

Etappe uitslag

1. Matteo Trentin
2. Michael Talansky
3. Jose Joaquien Rojas

Gele trui
1.  Chris Froome, GB (Sky)
2.  Bauke Mollema, Nl (Blk)         op 2.28
3.  Contador, Spa (Sax)                   op 2.45
4.  Kreuziger, Tsj (Sax)                   op 2.48
5.  Laurens ten Dam, Nl (Blk)      op 3.01

27. Wout Poels, Nl (Vac)                op 21.54

Groene trui: 1. Peter Sagan  2. Andre Greipel

Bolletjes trui: 1. Pierre Rolland 2. Chris Froome 

Witte trui: 1.  Michel Kwiatkowski 2. Nairo Quintana op 0.36 3. Andrew Talansky op 1.10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport