zondag 30 juni 2013

Kittel pakt ritzege en geel voor Argos

Sebastian Kittel heeft de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. In een chaotische slotfase in een voor de rest rustige etappe, pakte de Duitser de ritzege in de sprint. Voor het eerst sinds 2007 (Rasmussen-Rabobank) kwam daarmee de leiderstrui in de Tour in het bezit van een Nederlandse ploeg. Bij Argos-Shimano reageerde Ploegleider Iwan Spekenbrink euforisch: "We hebben een gele trui met Argos-Shimano erop. Dit is een droom.''

Haast vanzelfsprekend kende de rit een lange ontsnapping waarbij Lars Boom namens Belkin betrokken was. Het peloton speelde met de vluchters die dan weer op 3 minuten, dan weer tot op 1 minuut werden genaderd. Eenmaal ingelopen startten de sprintploegen hun werk. Alles liep zoals verwacht tot de teambus van Orica-GreenEdge klem kwam te staan bovenop de finishstreep. Het peloton was tot op minder dan 20 kilometer genaderd.

Eerst volgde de mededeling dat er 3 kilometer eerder zou worden gesprint om de eerste gele trui. Toen de bus alsnog kon worden verplaatst werd dat teruggedraaid. De renners waren inmiddels in de laatste 10 kilometer. Mogelijk veroorzaakte de wisselende berichten de chaos die daarna ontstond. Tot drie keer toe gingen renners onderuit. Het kostte in ieder geval Cavendish en Greipel de kans het geel te veroveren, het was voor beiden het hoofddoel van dit seizoen. Nederlander Niki Terpstra probeerde in de slotfase nog weg te vluchten van het uitgedunde peloton - die allen dezelfde tijd kregen toegewezen als de winnaar - maar hij werd op ruim 1 km teruggepakt.

Kittel, de enig overgebleven topsprinter, rondde sterk teamwerk bekwaam af. Hij liet de Noor Alexander Kristoff en Danny van Poppel, de pas 19-jarige Nederlander van Vacansoleil-DCM, achter zich. "Ik hoop dat ik zo wakker word, dit is een droom, de mooiste dag uit mijn leven'', jubelde de Duitser.

Veel lof had de 25-jarige sprinter voor zijn ploeggenoten van Argos-Shimano. "Na de valpartijen zag ik dat Cavendish en Greipel er niet meer bijzaten. De jongens zijn meteen gaan rijden. Ze hebben geweldig gewerkt en ik ben supertrots op ze."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport