zondag 24 augustus 2014

Effectief PSV verstevigt koppositie in Arena

PSV heeft zijn koppositie in de Eredivisie verstevigd. In Amsterdam wonnen de Eindhovenaren de topper tegen Ajax met 1-3. Ajax kwam via Anwar El Ghazi nog wel op voorsprong, maar na rust stelde PSV via Memphis Depay, Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon orde op zaken.

PSV zegevierde voor het eerst sinds 2008 in Amsterdam en bezorgde Ajax de eerste competitienederlaag sinds november. Samen met PEC is de ploeg van Philip Cocu na drie wedstrijden de enige ploeg met de maximale score.

Verdiende voorsprong

Ajax voerde de eerste helft de regie en kwam na een kwartier via het jonge talent El Ghazina op voorsprong. De aanvaller, die voor het eerst een basisplaats had, liep weg uit de rug van Jetro Willems en kopte op aangeven van Davy Klaassen raak.

Een aantal keer waren de Amsterdammers dicht bij de 2-0. Nicolai Boilesen vond doelman Jeroen Zoet op zijn weg, waarna Davy Klaassen ook in de rebound niet kon toeslaan. PSV speelde tam, maar kreeg via Georginio Wijnaldum nog wel een grote kans op de gelijkmaker. Jasper Cillessen lag in de weg.

Ommekeer

Ajax leek in het begin van de tweede helft het duel te beslissen. Lasse Schöne miste een grote kans op de 2-0, waarna PSV uit de counter meteen toesloeg. De Eindhovense goal kwam voor een groot deel voor rekening van Narsingh. De aanvaller sprintte Boilesen eruit en legde de bal panklaar voor Depay, die vanaf een meter de bal in het lege doel kon tikken.

Kolbeinn Sigthorsson miste daarna een goede kans op de 2-1. Ajax gaf steeds meer ruimte weg en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Wederom bediende Luuk de Jong collega-aanvaller Narsingh, die ditmaal zelf beheerst afrondde.

Terwijl Ajax ongeduldig en tevergeefs op jacht ging naar de gelijkmaker, kreeg Narsingh een publiekswissel. Zijn vervanger Jozefzoon gooide vier minuten voor tijd de wedstrijd op slot na verdedigend gestuntel bij Ajax tussen de door van Gaal begeerde Blind en Veldman. Daarvoor had Niklas Moisander een enorme kans onbenut gelaten, door de bal hoog over de lat te schieten, met alleen Zoet nog voor zich. Diezelfde doelman zag in blessuretijd een schot van Thulani Sereroop de lat uiteen spatten.