zaterdag 2 augustus 2014

Column: Scheidsrechters, schuim op de bek..en op zak

Scheidsrechters bij alle duels in de eredivisie, eerste divisie en KNVB-beker krijgen vanaf komend seizoen een spray om het muurtje op afstand van de vrije trap te zetten. Danny Makkelie heeft zondag de primeur in het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PEC Zwolle.

De noviteit was afgelopen WK te zien op de televisie. In Zuid-Amerikaanse competities werd het schuim al eerder gebruikt. Volgens de KNVB draagt hij bij aan een eerlijker verloop van wedstrijden.

"Scheer je weg!" Gewapend met een spuitbus vol "scheerschuim" zullen de arbiters op de Nederlandse velden zorgen dat de voetballers zich aan de regels houden. De voorgeschreven afstand (9,15 m) kan met de oplosbare spray bij vrije trappen gebruikt worden om de plek van de vrije trap en het muurtje markeren.

Hilarisch

Het schuim zorgde op het voorbije WK al voor grappige taferelen. Zo werd Bruno Martins Indi kwaad omdat de scheidsrechter alias lijnrechter met de spray over de nieuwe kicksen van de oud-Feyenoorder (nu FC Porto) spoot. Martins Indi wist nog niet dat het om oplosbaar schuim ging. 
Kenmerkend was het om te zien hoe de Duitse ploeg  netjes achter de lijn plaatsnam, terwijl de Argentijnen meteen de lijnen overschreden. Een spuitbus kan een handig hulpmiddel zijn, authoritieit zit in je of niet. Als een scheidsrechter een wedstrijd niet onder controle heeft, voelen de gehaaide voetballers dit aan hun theewater. Een goede scheids heeft geen hulpmiddelen nodig.

Schuim op de mond

In dat kader zie ik het zo maar gebeuren dat er reacties kunnen optreden, zodra de scheidsrecher niet kijkt. 
Al is het alleen maar om een aan een oer-behoefte van grenzen op zoeken (en overschrijden) te voldoen. 

De spuitbus werd op het WK in BraziliĆ« ook al gebruikt.Let op, als bijvoorbeeld Memphis Deepay, een mini-spuitbus uit zijn binnenbroekje haalt en razendsnel een nieuwe lijn voorbij de oude trekt. Het spel is dan op de wagen: "Welke lijn was het nou scheids?" Of wat te denken als zijn ploeggenoten  een bidonnetje over de oude lijn gooien en deze verdwijnt?

Spuitbus  scenario's

Een notoire verdediger die het instrument onklaar maakt? Krijgt hij rood of een berisping? Daley Blind zal mogelijk in de rust vragen of hij het schuim nog even mag lenen om zijn baard bij te werken. Uiteraard zal de verdedigende middenvelder het hele busje gebruiken en zo nodig ook de reservebus. Wat zal er gebeuren als de bus kapot is? Of er vanwege het geschop en gefluit een tekort aan schuim is? 
De scheids moet naar de kant voor een nieuw busje. De wedstrijd wederom onderbroken, ergernis bij spelers, toeschouwers en kijkers thuis...Een mooi moment om voor de regisseur van de TV uitzending om in te schakelen voor een door FIFA binnengehaalde reclame.."Foot-Foammette...the best a man can get!"

3 opmerkingen:

  1. Het wordt nu duidelijkis bekend: Alle scheidsrechters zijn schuim-marcheerders

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is juist wat ik zoek, overzichtelijk, onderhoudend en feitelijk

    BeantwoordenVerwijderen

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport