dinsdag 19 augustus 2014

Drama voor estafettelopers




Het is Dafne Schippers zondag niet gelukt haar derde medaille te pakken bij de EK atletiek in Zürich. De eerste wissel op de 4x100 meter estafette mislukte, waardoor Nederland niet finishte.

Startloopster Madiea Ghafoor kon het stokje niet in de hand van de snel vertrokken Schippers krijgen, waarna de race al na iets meer dan honderd meter voorbij was voor het Oranje-kwartet. Tessa van Schagen en Jamile Samuel kwamen hierdoor niet meer in actie.

Groot-Brittannië profiteerde van de misser door Europees kampioen te worden. Asha Philip, Ashleigh Nelson, Jodie Williams en Desiree Henry - allen niet ouder dan 23 jaar - waren met 42,24 te sterk voor Frankrijk (42,45) en Rusland (43,22). 

Video: Ongelukje bij estafette, Zwitserse verliest stokje

Ook Zwitsers drama

het Nederlands team was niet de enige ploeg waarbij de race de mist in ging. De  voor een medaille kansrijke Zwitsers, waren al na 10 meter klaar met hun race. De hypernerveuze startloopster Kambundji slingerde het stokje al na twee passen uit haar handen, waardoor haar ploeg op slag kansloos was

Nederland was als derde in de finales gekomen, met een relatief matige race. "We hadden zeker voor goud kunnen gaan" baalde Dafne Schippers. De Nederlandse ploeg ging de EK in als snelste Europese ploeg van het jaar en de gouden medailles van Schippers op de 100 en 200 meter versterkten de favorietenrol alleen maar. De winnende tijd van de Britse dames was wel sneller dan het Nederlands record (42,40) dat dit jaar werd neergezet.

Twee jaar geleden pakte Oranje zilver bij de Europese titelstrijd in Helsinki.

Fanny Blankers-Koen blijft de enige Nederlander met drie keer goud bij een EK. De viervoudig olympisch kampioene won in 1950 in Brussel de titel op de 100 meter, de 200 meter en de 80 meter horden.


Mannen

De Nederlandse mannen eindigden eerder als vijfde op de 4x100 meter estafette. De titelverdediger zag dat Groot-Brittannië het goud pakte en moest pas in de laatste 100 meter een gedeelde derde plaats uit handen geven.

Giovanni Codrington, Churandy Martina, Hensley Paulina en Wouter Brus kwamen tot een tijd van 38,60, zo'n drie tienden boven het nationale record.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport