dinsdag 2 september 2014

Quintana verspeelt kansen na val in tijdrit

Alberto Contador is de nieuwe eigenaar van de rode leiderstrui in de 69ste editie van de Vuelta a España. De Spaanse kopman van Tinkoff-Saxo bracht dinsdag een ijzersterke tijd op de klokken in de individuele tijdrit en nam daarmee de macht over van Nairo Quintana. De Colombiaan ging hard onderuit en daardoor zijn, hoewel hij de finish wel haalde, zijn klassementskansen vervlogen. Tony Martin klokte wederom de snelste tijd.

Het parcours voor de tijdrit had een lengte van 36,7 kilometer, van Real Monasterio de Santa María de Veruela naar Borja. In de eerste 11,2 kilometer ging het omhoog en wachtte een klim van de derde categorie, de Alto del Moncayo.
De afdaling van die col werd Quintana fataal.
De Colombiaan van Movistar miste een bocht en klapte hard tegen de vangrail. Dat het een forse impact was, bleek wel uit de gehavende toestand van zijn fiets, met onder meer een afgebroken zadel. Desondanks krabbelde Quintana weer overeind. Hij haalde de finish, maar verloor ruim vier minuten en dus weet hij dat hij zijn titelaspiraties in de ijskast kan zetten. Bij het ingaan van de afdaling was een meetpunt neergelegd en daar moest Quintana wel al een aantal concurrenten voor zich dulden, onder wie Contador.

Valverde nieuwe kopman

Het kopmanschap van Movistar zal nu dus definitief verschuiven naar Alejandro Valverde. De Spanjaard reed uitstekend tegen de klok en staat nu tweede in het klassement. Wel verloor hij 22 seconden op Contador, die slechts 39 tellen hoefde toe te geven op winnaar Tony Martin, en dus de rode trui mag aantrekken Wereldkampioen Martin was met een 47.02 wederom de rapste. Hij gaf zijn eeuwige rivaal Fabian Cancellara dit keer met elf seconden het nakijken.

Rigoberto Uran was op plaats drie, op vijftien seconden van Martin, de beste klassementsman. De Colombiaan staat nu ook derde in het algemeen klassement, op 59 tellen van Contador. Het verschil tussen Contador en Valverde bedraagt 27 seconden. Chris Froome kwam er niet aan te pas. Het was de verwachting dat de Brit in de race tegen de klok tijd zou winnen, maar hij stelde teleur met een 48.34. De voormalig Tourwinnaar blijft vijfde in de tussenstand. De marge naar Contador is 1.18. Winner Anacona handhaafde zich op de vierde plaats.

Robert Gesink eindigde op een keurige achttiende plek. Zijn achterstand op Martin was 2.01. De Belkin-renner zakte desondanks een positie, naar negen. Gesink ging Quintana weliswaar voorbij, maar zag, naast Uran, ook Samuel Sanchez passeren. De Spanjaard rukte op naar de zevende positie.