zaterdag 5 juli 2014

Tour de France 2014, kanshebbers gele trui

Vandaag barst de 101e Tour de France weer los in "la douce France". Wie zijn op voorhand de favorieten en mogelijke kanshebbers om het geel naar Parijs te brengen?

Favorieten eindzege


Chris Froome,
de titelverdediger was in 2013 een klasse apart. Hij won drie etappes en had in Parijs 4’20” voorsprong op zijn naaste concurrent Nairo Quintana. Dit seizoen ging de geboren Keniaan ook goed van start , maar moest hij in het slotweekend van het Critérium du Dauphiné een behoorlijke inzinking verwerken.  Hij verspeelde zelfs een  top-10 notering. Froome blijft de te kloppen man, al lijkt hij op voorhand minder ongenaakbaar dan hij in 2013 was.

Alberto Contador
Vorig seizoen ging het voor de puree aanvaller vaak mis, maar dit seizoen toonde hij zijn vorm. Contador  was met afstand de beste in de Tirreno-Adriatico, waar hij ook twee ritten won.  Een tegenvaller is het afhaken van meester-knecht Roman Kreuziger vlak voor de Tourstart.

Outsiders

Vincenzo Nibali
In 2013 was hij de enige die Froome in een meerdaagse rittenkoers de baas was (Tirreno-Adriatico) en de Giro zette hij met groots machtsvertoon naar zijn hand. Dit jaar staat alles in het teken van de Tour de France. Bij zijn laatste deelname, in 2012, werd hij derde achter Froome en Wiggins. Zijn prestaties in 2014 waren lang onder de maat, maar in de week voor de Tourstart werd hij Italiaans kampioen en dat zou erop kunnen duiden dat precies op het goede moment gaat pieken. Nibali heeft er de leeftijd (29), het talent en het team voor.

Tejay van Garderen
Van Garderen voert BMC voor het eerst aan nu Cadel Evans de Tour links laat liggen. De 25-jarige Amerikaan met Nederlandse roots werd vijfde in 2012 en pakte toen ook de witte trui. In 2013 stelde hij zwaar teleur, al won hij nog wel de Ronde van Californië. Tijd voor revanche. Zijn generale repetitie liep in het Critérium du Dauphiné alleen allesbehalve vlekkeloos.

Andrew Talansky
Is net zo oud als zijn landgenoot Van Garderen, maar liet zich in het Critérium du Dauphiné juist wel van zijn beste kant zien. Talansky profiteerde van de strijd tussen Contador en Froome en ging er in de laatste etappe met de eindwinst vandoor. Kan hij die lijn doortrekken in de Tour? Sterke tijdrit, degelijk klimmer – juist ja, dat zijn de raw materials voor een goede ronderenner.

Bauke Mollema
Stond vorig jaar lang op een podiumplaats, maar duikelde uiteindelijk naar de 6e plek in het eindklassement. Zijn taaiheid is zijn kracht en naar eigen zeggen is hij dit jaar sterker dan in 2013. Reed vorig seizoen naast een goede Tour ook een sterke Ronde van Zwitserland en pakte als dessert een ritzege mee in de Vuelta. Recent finishte hij in Zwitserland als derde nadat hij teveel tijd had moeten toegeven in een heuveltijdrit. Dat is slecht nieuws met het oog op de 20e Touretappe, een lange tijdrit over heuvelachtig terrein.

Alejandro Valverde
Door materiaalpech kon Valverde een goed klassement vergeten na de voor hem dramatisch verlopen waaierrit in de Tour van vorig jaar. Reed voor de rest goed en kwam nog sterk terug met een top-10 plek. In 2014 al vroeg in vorm met zeges in de Ruta del Sol, de Ronde van Murcia en de Waalse Pijl, maar vlak voor de Tourstart werd hij toch ook nog even Spaans kampioen tijdrijden.

Jurgen Van den Broeck
Voor de hoop van België was 2013 een pechjaar. In de Tour moest hij met een zware blessure opgeven en 2014 begon al niet veel beter nadat hij moest afstappen in de Tirreno-Adriatico. In het Critérium du Dauphiné stond hij op het podium na een sterke slotrit. Zijn focus is zijn kracht. Van den Broeck moet en zal een keer op dat podium staan in Parijs. In 2012 was hij dichtbij met een vierde plek, achter Wiggins, Froome en Nibali.

Rui Costa
De wereldkampioen cijferde zich vorig jaar weg voor zijn toenmalige kopman Valverde en verloor daardoor kostbare tijd in de beruchte waaierrit. Pakte vervolgens wel twee etappes en later in het jaar de regenboogtrui. Costa is na zijn overstap naar Lampre dit jaar voor het eerst kopman in de Tour. Eindzeges in de laatste drie edities van de Ronde van Zwitserland bewijzen wat een potentie als ronderenner de 27-jarige Portugees heeft. Kan hij het ook drie weken op het hoogste niveau volhouden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport