zondag 6 juli 2014

Krul en van Gaal meesterlijk tegen Costa Rica

Nederland heeft na een zenuwslopende verlenging en penalty reeks gewonnen van Costa  Rica. Nadat Oranje in 120 minuten de bovenliggende partij was tegen de verdedigende Midden Amerikanen wisselde van Gaal keeper Jasper Cillesen ten faveure van Tim Krul.

De sluitpost van Newcastle United pakte twee strafschoppen, waaronder een van Bryan Ruiz en de beslissende van Umana. De Nederlanders hadden toen al 4 maal raak geknald en gaan door naar de halve finale tegen Argentinië dat met 1-0 van België won.

De jacht naar een goal

Coach Louis van Gaal was met een 4-3-3 opstelling begonnen. Memphis Deepay had een basisplaats. Na een rommelige eerste helft met weinig kansen was het Nederland dat steeds meer in de wedstrijd kwam. de Costa Ricanen beperkten zich tot verdedigen. Met passie, zelfvertrouwen en teamgeest werd de jacht naar een goal ingezet. Wesley Sneijder trof zowel paal als de lat (uit een vrije trap). Ook Ron Vlaar kopte op de lat. Toch lukte het Oranje niet om Jesus Navas in reguliere speeltijd te verslaan.

Dat lukte de strafschopnemers wel. Zowel van Persie, Sneijder, Kuyt en Robben schoten onberispelijk in. Tim Krul werd uit de hoge hoed getoverd als specialist penaltystopper en werd de held van avond. Van Gaal bewees dat elk lid uit zijn horde belangrijk kan zijn.