zondag 6 juli 2014

Verslag 1e etappe Tour de France: Leeds- Harrogate




De eerste etappe start dit jaar in Engeland . De renners vertrekken voor een heuvelachtige etappe van 190 kilometer en zullen twee klimmetjes van de 3e categorie en 1 van de vierde voor hun kiezen krijgen.

Koersverloop
In gezelschap van Nicolas Edet en Benoit Jarrier trekt de oudste renner in koers ten aanval: Jens Voigt. Het trio bouwt snel een voorsprong op en bij het ronden van Kidstones Bank, een klimmetje van de 4e categorie, pakt Jarrier het ene bergpuntje dat te scoren is. Hij gaat solo en met nog 100 kilometer te gaan, heeft hij ruim 5 minuten voorsprong op het peloton en 1’45″ op zijn voormalige vluchtmakkers.

Op de Buttertubs Pass – 3e categorie – pakt de taaie Duitser de volle mep alle bergpunten. Hetzelfde verhaal op Robin Cross Hill, ook van de 3e categorie, en zo start Voigt start morgen in de bergtrui. Zijn doel is bereikt en hij wordt al snel terug gepakt door de voorste mannen van het peloton. Edet en Jarrier zijn 20 kilometer eerder binnen gehengeld.

In de laatste kilometer springt Cancellara weg, terwijl het tempo verschroeiend hoog is door het kopwerk van Tony Martin in de Omega Pharma-trein. Hij wordt ingehaald en dan, in het zicht van de meet, gaat Mark Cavendish midden op de weg onderuit. Ook Simon Gerrans ligt erbij, maar de sprint gaat gewoon door. Marcel Kittel zat voor de crash en pakt, net als vorig jaar, in de eerste rit de dagwinst plús de gele trui, al komen Peter Sagan en Ramunas Navardauskas nog erg dichtbij.

Cavendish gaat na de finish naar het ziekenhuisen kan uiteindelijk niet meer starten in de 2e etappe.



Uitslag 1e etappe


1. Marcel Kittel (dui)
2. Peter Sagan (slo) z.t.
3. Ramunas Navardauskas (lit) z..t.
4. Bryan Coquard (fra) z.t.
5. Michael Rogers (aus) z.t.
6. Chris Froome (gb) z.t.
7. Alexander Kristoff (noo) z.t.
8. Sep Vanmarcke (bel) z.t.
9. José Joaquin Rojas (spa) z.t.
10. Michael Albasini (zwi) z.t.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport