maandag 30 juni 2014

WK 2014: Nederland in laatste minuten langs Mexico

Nederland heeft in een zinderende slotfase Mexico verslagen in de achtste finales van het WK. Na een lange 1-0 achterstand, wist Oranje in een bloedhete arena Mexico in de laatste 5 minuten kapot te spelen 1-2. De winnende goal kwam uit een strafschop nadat Robben zeer licht werd getoucheerd. Invaller Klaas-Jan Huntelaar werd de matchwinnaar.

Bedroevende eerste helft

Nederland kreeg al zeer vroeg een tegenvaller te verwerken in het snikhete Fortaleza, waar de temperatuur op de middenstip 38,8 graden bedroeg. Nigel de Jong moest met een liesblessure al na 9 minuten afhaken. Bruno Martins Indi, die al weer hersteld was kwam hem vervangen.

Hoewel er twee verplichte drinkpauzes van 4 minuten werden ingelast, hadden beide ploegen, in een zeer matige eerste helft,  last van de warmte. De Nederlanders trokken een muur op en de Mexicanen kregen ruimte om in te passen en de bal aan te leveren. Het leverde een aantal mogelijkheden uit kluts situaties op voor de Mexicanen.  Meestal kon Vlaar, Cillesen of een andere verdediger het gevaar neutraliseren. Nederland stelde er bar weinig tegenover. Paul Verhaegh die ten faveure van Daryl Janmaat was ingebracht als verdediger op de rechterflank kon niet laten zien dat hij meer voetballend vermogen in het spel bracht. Het gevaar van de Mexicanen kwam vanaf de linker kant van Layun, spits Oralta en aanvallende middenvelder Dos Santos.

Geen strafschop voor Robben

De enige kans van Nederland kwam nota bene uit een te zachte breedte pass achterin bij Mexico. De vrijwel onzichtbare Van Persie kon opstomen, maar zijn bal op de bijsluitende Robben was ook niet scherp genoeg. Robben werd licht aangetikt en terwijl de bal al uit de buurt was ook nog eens door een andere Mexicaan onderuit gekegeld. Scheidsrechter Pedro Proença uit Portugal had de bal hier op de stip moeten leggen, maar de Mexicanen hadden nu eens de arbitrage aan hun zijde, na de twee onthouden strafschoppen tegen Kameroen. In de pauze praatte Arjen Robben nog in op de leidsman over het "vermeende onrecht".

Drie minuten na de thee mocht Dos Santos weer ongehinderd aannemen -Blind zat zoals de hele wedstrijd niet kort genoeg op zijn man- draaide weg en haalde hard uit in de hoek. Cillesen had het nakijken. Van Gaal reageerde direct en had goed geanticipeerd. De beweeglijke Memphis Depay kwam er in voor Paul Verhaegh en ook Robben ging zwerven.

De Mexicanen werden naar achteren gedrongen en kregen geen greep op de Nederlanders, die aanvankelijk de bal langs de groene muur rond speelden.

Het Sniper schot van Sneijder

Sneijder die goed in de ruimte achter de spitsen ging spelen kreeg meer en meer ruimte. Met nog een kwartier op de klok wisselde van Gaal gedurfd door Huntelaar voor van Persie te brengen. Kuijt was inmiddels met hernieuwd elan aan de rechterkant gaan spelen. De Katwijker joeg als vanouds over het veld en kon vaak op rechts door breken. Een kopbal van de Vrij werd katachtig door Ochoa gepareerd, de bal vloog via de binnenkant paal het veld weer binnen.

Na een eerder vruchteloze poging kreeg Sneijder in de 88e minuut eindelijk een kans om uit te halen. De held van 2010 twijfelde niet en haalde snoeihard uit. De bal plofte in de hoek, terwijl Ochoa nog midden in het doel stond.

Mexicaanse gehaktdag

Nederland rook bloed en de Mexicanen waren fysiek en geestelijk opgebrand. Robben dartelde in blessuretijd het strafschop gebied binnen en werd aangetikt. De Groninger ging weer tegen de grond en verdiende een penalty. Terwijl hij hem wilde nemen ging de bal toch naar Huntelaar. Het ijskonijn -die eindelijk eerherstel kreeg - schoot koelbloedig in en voorkwam een verlenging.
Nederland behaalde met teamspirit en hard werken een glorieuze "bijna Duitse" overwinning op de taaie Mexicanen. Na afloop droeg Dirk Kuijt de overwinning in zijn 100e interland op aan zijn op deze dag 7 jaar geleden overleden vader. Kuijt is nu de zevende Nederlander die in "de club van 100" zit.

Mexicaanse coach slechte verliezer

De Mexicaanse bondscoach Miguel Herrera was zeer verbolgen na de uitschakeling van zijn ploeg bij het WK. Na de euforie van de voorsprong , zeurde de trainer om gele kaarten bij acties van Robben en explodeerde na afloop: "Alles en iedereen was tegen Mexico vandaag”, en doelde met name  op de strafschop die de Portugese scheidsrechter Pedro Proença  gaf.

"De Nederlandse spelers waren theaterstukjes aan het opvoeren en de scheidsrechter is daar ingetrapt. Wij hebben een hele goede wedstrijd gespeeld en hebben aangetoond dat Nederland een kwetsbare ploeg heeft. Maar de man met het fluitje heeft ons naar huis gestuurd. Die jongen heeft de hele wedstrijd alleen maar gedoken en na weer een snoekduik van hem gaat de bal op de stip”, doelde Herrera op Arjen Robben.