vrijdag 13 juni 2014

Scheidsrechter helpt Brazilië langs Kroatië

Brazilië heeft volgens verwachting de openingswedstrijd tegen Kroatië gewonnen. Volgens bondscoach Luiz Felipe Scolari moeten de "Goddelijke Kanaries" nog veel stappen maken om over een maand de wereldbeker te bemachtigen. Twee treffers van Neymar, een vanaf de strafschopstip, en een van Oscar brachten het thuisland de verlossende zege na een moeilijke start in de eerste WK wedstrijd: 3-1.


Hoofdrol voor Japanse arbiter


Scheidsrechter Nishimura eiste een hoofdrol in het duel door onder meer een strafschop te geven bij een duikeling van de Braziliaan Fred in het Kroatische strafschop gebied. Daarmee maakte de arbiter zijn "foutje" van vier jaar geleden goed toen hij de wedstrijd waarin de Brazilianen door Nederland werd uitgeschakeld. In de media spraken vrijwel alle insiders over de onterecht gegeven penalty na zeventig minuten voetballen. Fred ging tegen de grond, nadat Lovren zijn hand licht op zijn schouder had gelegd. De Braziliaan deed voorkomen alsof er drie Kroaten hem naar de grond werkten, terwijl hij ook had kunnen blijven staan.

Neymar schoot raak, de hand van Pletikosa kon het harde schot wel afremmen maar niet keren.São Paulo ontstak het vuurwerk en even waren alle demonstraties en excessief politiegeweld vergeten.

Kroatische verrassing



Het thuisland keek vol ongeloof toe hoe het eerste kwartier de Kroaten de gevaarlijkste ploeg waren en met ragfijne aanvallen en schoten uit de tweede lijn keeper Julio Cesar bestookte. In de twaalfde minuten werd het ongeloof nog groter, toen er 0-1 op het scorebord stond.  Marcelo verraste zijn eigen doelman, door een voorzet van de immer zwoegende Kroaat Ivica Olic, in eigen doel te tikken. De voorzet werd onderweg getoucheerde door spits Jelavic.

Scolari, keek alsof hij aan de beademing moest, want zijn elftal speelde soms slordig en ongeorganiseerd doordat ze met mooi voetbal te moeilijk gingen combineren.

De rood-witten, bleven voor elkaar knokken en met veel werklust en snelle uitbraken ontregelden ze het sambavoetbal,Oscar, Hulk en Neymar leken overal en nergens tegelijk te lopen. Fred - door NOS-commentator Jan Roelfs consequent "Fretsj" genoemd -was onzichtbaar.


Neymar, de spil waarom heel het elftal draait, nam zijn ploeggenoten bij de hand en liet soms verbazingwekkende acties zien. Ook met overtredingen en zeer fraai geacteerde schwalbes nam hij het voortouw. Hij sloeg Modric met zijn arm in de nek en incasseerde geel, maar was ook de man die het stadion liet exploderen. Na een fraaie dribbel van  Oscar, schoot hij via de paal raak, langs doelman Pletikosa.

Geen stootkracht


Bondscoach Niko Kovac van Kroatië bleef onaangeslagen, aanvoerder Darijo Srna predikte het hard werken en nooit opgeven. Na de hervatting kon Brazilië evenmin het verschil maken. Kroatië was sterker en liet ook staaltjes van mooi technisch combinatievoetbal zien. De wedstrijd werd ruw onderbroken door de Japanse inbreng: Nishimura legde de bal op de stip te leggen.
Kroatië drong nog aan, maar miste de geschorste spits Mario Mandzukic node. Jelavic, van Hull City, was zijn vervanger. Hij deed het niet veel slechter dan Fred en Hulk, de spitsen aan de andere kant. Olic ging een luchtduel aan met keeper Julio Caesar. De keeper stompte de bal op het hoofd van de Kranige Kroaat, de bal werd terug in de zestien gebracht en in het verlaten doel gemikt, maar wederom verpeste Nishimura een Kroatisch feestje, er zou geduwd zijn door de Europeanen. In blessuretijd trof Oscar met een puntertje nog doelen voorkwam een Braziliaanse blamage op de WK ouverture: : 3-1.

Na afloop voelde Kroatië zich bestolen. In de media werd gesuggereerd dat het beter zou zijn om Brazilië meteen de wereldtitel te overhandigen. In de social media bleef het ook nog lang onrustig over de discutabele rol van de scheidsrechter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport