maandag 23 juni 2014

Onbekende Origi schiet Rode Duivels laat naar kwartfinale

Divock Origi
België heeft vlak voor tijd een lang saaie wedstrijd met 1-0 weten te winnen van Rusland. De pas 19 jarige Divock Origi (Lille) werd matchwinaar. In de tweede helft kwam de jongeling, die pas 1 interland voor de Duivels had gespeeld de weinig effectieve Lukaku aflossen. Oud PSV-er Dries Mertens begon goed in de basis.
(later meer).

De ploeg van coach Mark Wilmots had de eerste 25 minuten het initiatief tegen de defensief ingestelde Russen die maar moeilijk voor dreiging konden zorgen. Vooral Dries Mertens kwam op rechts een aantal keer gevaarlijk door. Met Mertens speelde ook Kevin De Bruyne een sterke eerste helft. Bijna elke aanval begon bij de middenvelder van VfL Wolfsburg. Namens de kleurloze Russen was aanvankelijk alleen Viktor Faizoelin met een afstandsschot, gered door doelman Thibaut Courtois, enigszins gevaarlijk.

Geen schroom

Na de rust kon België niet opnieuw een flink offensief ontwikkelen. De echte sprankeling was er nog niet bij de rode Duivels waar spits Romelu Lukaku niet werd gevonden. Tot zijn grote frustratie werd Lukaku ook nog gewisseld en kwam de voor velen onbekende Origi in de ploeg. De Russen gokten op een gelijkspel. Een overwinning in de laatste partij op Algerije zou dan goed zijn voor de kwartfinales.

Terwijl het spel steeds trager werd en de kansen schaarser gooide België de laatste tien minuten de schroom van zich af. Het resulteerde in een bal op de paal. Invaller Kevin Mirallas kon zijn vrije trap net niet tot doelpunt promoveren. De verdiende goal viel drie minuten voor tijd uit een snelle counter waar Origi, een aanvaller van Keniaanse afkomst, aan de basis stond en de bal terug kreeg. De jongeling bedacht zich geen moment en haalde hard en doeltreffend uit. Met de 1-0 overwinning bewees hij het gelijk van Wilmots.