donderdag 19 juni 2014

Nederland naar kwartfinales na winst tegen Aussies

Oranje heeft in een zwaar bevochten wedstrijd zich als eerste land weten te plaatsen voor de kwartfinale. In een moeizame wedstrijd won Oranje met 3-2 van Australië.

Na een slechte eerste helft met veel balverlies en een voor elke bal knokkende Socceroo, kwam Nederland totaal onverwacht op voorsprong, door een bevlieging van Arjen Robben. de Groninger draaide en sprintte weg naar de goal om vervolgens de keeper het nakijken te geven. Binnen een halve minuut was het alweer gelijk. De beste man aan Australische kant, Cahill, maakte met een zeer fraaie knal - meteen uit de lucht  via onderkant lat - de gelijkmaker.

Louis van Gaal was met het vertrouwde "winning team" begonnen: 3-5-2. Aan het einde van de eerste helft moest er sowieso gewisseld worden omdat Bruno Martins Indi -na een zware overtreding van Cahill - met een hersenschudding het veld moest verlaten. Memphis Depay werd de logische vervanging, zodat Plan B, het 4-3-3systeem, waar meer druk over de vleugels kon worden uitgeoefend, vlak voor rust van kracht kon zijn.

Verrassende wending

Eerst (in de 55e minuut) kreeg Oranje nog een domper te verwerken na een strafschop vanwege onopzettelijk hands van Janmaat. Aanvoerder Jedinak schoot de verrassende 1-2 langs Cillessen. Oranje leek even verslagen, maar Deepay bewees het gelijk van zijn wissel en het nieuwe systeem: een assist op van Persie die hard in de hoek schoot  en  ook de winnende treffer met een lastige maar niet onhoudbare knal van grote afstand.  tussendoor waren de Kangoeroes, na opnieuw een gemiste, opgelegde kans - Cillessen stopte de inzet met de borst van Mathew Leckie - weer gevaarlijk geweest. Oranje ging beter voetballen, de Aussies konden het tempo en niveau niet handhaven en zijn uitgeschakeld.Gelukkig schoot Depay bij zijn WK-debuut Oranje alsnog naar een ternauwernood verdiende zege.

Hiermee is het ticket voor een plek bij de beste zestien landen van de wereld - doordat Spanje verloor van Chili - binnen. Tot grote vreugde van de aanwezige koning Willem-Alexander, en koningin Maxima.