maandag 16 juni 2014

Costa Rica stunt tegen Uruguay

Costa Rica heeft het favoriete Uruguay in de poule D verslagen. Na een 0-1 ruststand sloegen de Midden-Amerikanen na rust tweemaal in korte tijd toe. Uruguay ging op jacht naar de gelijkmaker, maar moest toezien hoe de ploeg van de in de basis gestarte Bryan Ruiz, vijf minuten voor tijd de 1-3 scoorde. In de blessuretijd ontving Maxi Pereira van de verliezende ploeg rood na een harde onbesuisde aanval op de benen van uitblinker Campbell.

Zonder sterspeler Luis Suarez begon Uruguay allesbehalve overtuigend aan het duel met Costa Rica. Na een kwartier werd Uruguay, dat niet goed speelde, tweemaal gevaarlijk uit standaardsituaties. De eerste vrije trap werd raak gekopt door Godin, maar die stond buitenspel. Een minuut later werd een voorzet slecht weggewerkt door de verdediging van Costa Rica en viel de bal voor de voeten van Cavani. De spits haalde hard uit, maar zag zijn inzet over vliegen.

Onterechte voorsprong
Na 23 minuten kreeg het zwakke Uruguay een cadeautje. Lugano was naar voren gekomen bij een vrije trap en werd onreglementair onderuit getrokken door een Costa Ricaan. Het leverde een penalty op voor Uruguay. Niet Forlan, maar Cavani ging achter de bal staan. De spits bleef heel rustig en schoot de bal beheerst in de rechteronderhoek: 1-0. Even leek Uruguay op te leven, maar het elftal viel al snel terug in matig voetbal.

Bij Costa Rica was Campbell zeer bedrijvig. De aanvaller stichtte gevaar met zijn dribbels en afstandsschoten. Een inzet vanaf circa 25 meter vloog een kleine meter langs de rechterkruising. Het was een voorbode, want na rust kwam Costa Rica terug in de wedstrijd. Costa Rica bleef opportunistisch voetballen tegen het matige Uruguay, en met succes.
In de 54ste minuut konden de duizend meegereisde Costaricanen juichen. Een geweldige aanval over

de rechterkant eindigde met een voorzet. De bal ging voorbij de eerste paal en kwam terecht bij
Campbell, die in de buurt van de penaltystip stond opgesteld. De sterspeler van Costa Rica bleef rustig en schoot de bal diagonaal binnen: 1-1. Dit had niemand vooraf gedacht. Maar het werd nog absurder.

Drie minuten na de gelijkmaker was het namelijk weer raak. Een vrije trap op circa 25 meter van het doel belandde bij de tweede paal, waar de ingelopen Duarte zich ontdeed van Stuani en al vallend de bal achter doelman Muslera kopte: 1-2. Ondanks vele wissels kwam een offensief van Uruguay maar niet van de grond. Vijf minuten voor tijd werd het nog erger voor de stuntelende Uruguayanen. Invaller Urena werd door uitblinker Campbell met een mooie pass weggestuurd en schoof de bal slim langs de uitkomende Muslera: 1-3.

Ommekeer

In de 54ste minuut konden de duizend meegereisde Costaricanen juichen. Een geweldige aanval over de rechterkant eindigde met een voorzet. De bal ging voorbij de eerste paal en kwam terecht bij Campbell, die in de buurt van de penaltystip stond opgesteld. De sterspeler van Costa Rica bleef rustig en schoot de bal diagonaal binnen: 1-1. Dit had niemand vooraf gedacht. Maar het werd nog absurder.