dinsdag 17 juni 2014

Figurant Messi toch beslissend voor Argentinië

Op het moment dat de wereld zich afvroeg water met Lionel Messi aan de hand was of dat er misschien een dubbelganger op het veld stond, liet de superster zien dat hij nog steeds over bovengemiddelde gaven beschikt.
Met een weergaloze actie zette hij zijn land op 2-0. Nadat Argentinië door een eigen goal van Bosnië-Herzegovina al snel op 1-0 was gekomen kwam de WK debutant vlak voor tijd nog terug, maar het was te weinig voor de overwinning: 2-1.

Droomstart

Gonzalo Higuaïn ontbrak bij de Argentijnen vanwege een enkelblessure. Desondanks kenden de Zuid-Amerikanen een droomstart. Een vrije trap van superster Lionel Messi, voor rust verder totaal onzichtbaar, werd licht getoucheerd door Marcos Rojo, waarna de Bosnische verdediger Sead Kolasinac de bal ongelukkig via de binnenkant knie in eigen doel werkte.

Dat goede begin werkte nauwelijks bevrijdend, want Argentinië wist in de slechte eerste helft absoluut niet te imponeren. Vlak voor rust was Bosnië zelfs dicht bij de gelijkmaker, maar voormalig AZ-doelman Sergio Romero redde fraai op een harde kopbal van Senad Lulic. De Bosniërs, die vier spelers hadden met nog geen 9 interlands (samen nog niet de helft van wat de ervaren coach Susic heeft), maar kozen desondanks spontaan de aanval.

Halverwege probeerde bondscoach Carlos Sabella het tij te keren; hij haalde Maxi Rodríguez en Hugo Campagnaro naar de kant en liet Fernando Gago en Higuaín –  wel fit genoeg was voor een halve wedstrijd – invallen. Zo switchte Sabella van het 5-3-2-systeem weer terug naar 4-3-3, de formatie waarin Argentinië in de voorbereiding op het WK ook speelde.

Saai

Lange tijd sorteerde dat geen enkel effect. De Argentijnen bleven matig spelen, en de Bosnische debutant leek te weinig kracht en te veel respect  te hebben na de pauze. Terwijl de criticasters Messi onder vuur namen, vooral na een ruime afzwaaier uit een vrije trap, wist de kleine vedette zich halverwege de tweede helft, opeens op te richten. Via een mooie versnelling en een fantastische dribbel langs drie man schoot de Barcelona aanvaller via de binnenkant van de paal hard raak: 2-0.

Bij Bosnië, waar Manchester City-spits Edin Dzeko eveneens onopvallend speelde, mocht Haris Medunjanin ruim een kwartier voor tijd invallen. De oud-speler van AZ en Sparta, zag hoe Vedad Ibisevic (ook invaller) er nog 2-1 van maakte, maar daar bleef het bij. Zo bleek de goal van Messi goud waard..