zaterdag 17 november 2012

Stepanek leidt Tsjechië naar eerste winst in 100e Daviscup finale

De Daviscup viert dit jaar zijn honderdste finale. De fel begeerde beker voor het winnende heren landenteam gaat dit jaar naar Tsjechië of Spanje.  De Tsjechen waren in 2009 finalist en wonnen de cup - als Tjecho-Slowakije (met Lendl en Smid)- in 1980 al eens. Ze zijn gebrand op de overwinning tegen de favoriete Spanjaarden. In de eerste partij mocht de ervaren vos Radek Stepanek het opnemen tegen de man die dit jaar de meeste profzeges op ATP en Grand Slam niveau boekte: David Ferrer. Hij is bij Spanje de kopman, omdat Nadal geblesseerd thuis zit.
Lendl haalde de cup al eens binnen

Ferrer had zijn handen vol aan Stepanek, die de Spanjaard uit zijn spel probeerde te halen. na de eerste set kon de - voor tennisbegrippen - al oude Tsjech bijna het tij keren tegen het Spaanse loopwonder Ferrer. Ferrer won echter in 3 sets met 6-3, 6-4 en 6-4.

Albert Montanes, de gravel specialist trad aan tegen de beste Tsjech: Tomas Berdych, die net als Ferrer meedeed aan de Word Tour Finals. Berdych had een zware kluif aan Montanes, maar kon het in 5 sets klaren.

Berdych en Stepanek pakken het belangrijke dubbel
Bij het dubbelspel heten de tegenstanders van de twee Tsjechen  Granollers / Marc Lopez. Het  gespecialiseerde koppel pakt een soepele eerste setwinst. Op dat moment gaat de sluwe Stepanek het publiek bespelen en jut hij ook Berdych meer op tot actie aan het net. Terwijl het publiek los gaat, komen de Tsjechen ook op stoom. Zowel in de tweede als derde set verliest Lopez zijn service en maakte Granollers fouten aan het net. De Spanjaarden zijn mentaal gebroken en verliezen de vierde set en de wedstrijd 6-3, 5-7, 5-7 3-6.

In de single op zondag won Ferrer (nr. 5 van de wereld) van Berdych (nr.6) in drie sets: (6-2 6-3 7-5). Hierdoor was de tussenstand 2-2 en kwam alles aan op de laatste single.  Stepanek en Montanes gingen vol voor de zege onder luide aanmoedigingen van het voornamelijk Tsjechische publiek. Na setwinst voor Stepanek, kreeg de taaie Spanjaard verschillende break kansen, maar benutte deze niet. Daarna pakte de Tsjech meedogenloos de tiebreak met 7-0. Montanes sputterde nog tegen in de derde set, al kon hij niet voorkomen (6-4 7-6, 3-6, 6-3), dat  Tsjechië voor het eerst de Davis Cup in ontvangst mocht nemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport