dinsdag 13 november 2012

Djokovic kroont zich onbetwist tot beste tennisser 2012

Federer versus Djokovic. De twee beste (fitte) tennissers van de 21e eeuw nemen het tegen elkaar op in de finale van de officieuze wereldkampioenschappen tennis. Het zijn ook de nummers 1 en 2 van de ATP wereldranglijst. Novak Djokovic, de nieuwe meester gaat de strijd aan met de oude heerser en volgens velen beste tennisser aller tijden: Roger Federer. Hun onderlinge score is 16-12 voor de Zwitser, die ook de laatste twee onderlinge ontmoetingen won.

De kemphanen laten mooi tennis zien en voeren de spanning op tot kookpunt. Op de middelmatig snelle baan heerst Federer bij de spaarzame ballen aan het net. Djokovic is de betere vanaf de baseline en dicteert het tempo.

Bij 4-4 volgt de langste en spannendste game van de wedstrijd. Na 10 minuten en vele keren deuce weet de Djoker te breken. Het is Federer die het eerst de fouten maakt. Bij 5-4 en 30-0 slaat Djokovic de bal milimeters uit. Roger bijt zich vast. Na setpunt voor 'Nole', is het opeens 5-5. Voor het eerst een glimlach op het gespannen gelaat van de Zwitser.

In de 11e game gooit Djokovic zichzelf –bij een diepe streep van Federer - naar de backhand kant en komt pijnlijk op onderbeen en onderarm terecht. Een behandeling  met jodium is misschien voor de Djoker de juiste prikkel. (In ieder geval heeft hij het ritme van de Zwitser even kunnen breken).
Maar op 5-6 pakt Federer twee punten op de service van de aanvoerder van de wereldranglijst. Is Djoker slachtoffer van zijn eigen capriolen? Op 15-30 slaat Djoko een ace. En nog één. Een tiebreak volgt. Ongelooflijk hoe deze man op de beslissende momenten zich kan herpakken. Mart Smeets zou zeggen: "Ik neem de hoed diep af". Federer vind moeilijk gaten in de Servische defensie, terwijl Djokovic het initiatief houdt. Maar ook fouten maakt.

Federer (re)pareert het setpoint
Federer neemt de ballen snel. Hij heeft geen keus en lijkt opgejaagd. Zijn 3-2 voorsprong in de tie-break veranderd in 5-6 achterstand. Weer een setpoint. Het publiek juicht als Djokovic de FedexPress aan het net passeert. Maar met een ultieme stretch van King Roger ploft de bal nog achter het netje. Djoker vist (niet vergeefs) achter het net en kan de bal achter Federer prikken. Deze draait zich om en met een harde cross vernietigd hij het tweede setpoint. Het stadion ontploft, de matadors geven elkaar niets toe. Op het derde setpoint is het wel raak. 7-6 voor de Servische stier.
Beide spelers spelen niet hun beste tennis. Op momenten dat de winner geslagen kan worden volgt nog wel eens een fout. Het gelijk opgaande spel en het respect wat beide spelers voor elkaar hebben speelt mee. In de volgende set wederom een gelijk opgaand gevecht.  Een lange spannende eerste game volgt, waarin Federer breekt en op 0-1 komt. Djokovic had hier een mentale tik kunnen uitdelen. Hij laat dit na, waarna de Serviër zijn woede op het racket botviert. Gelukkig heeft de Djoker genoeg rackets bij zich.
De voorspelde en terechte winnaar

Bij 3-4 voor Federer heeft Djokovic de mogelijkheid gelijk te komen, maar een kans voor open veld slaat hij hard uit. Op 4-5 maken de toeschouwers zich op voor een derde en laatste set. Federer bezit twee setpoints op eigen service, maar de Zwitser laat de kansen angstig uit zijn handen vallen. De volgende twee games verliest hij ook en het eindigt in 7-5. Djokovic is weer Dr. Jekyll en speelt zijn beste tennis.

De gebruikelijke confetti shower na afloop
Hij is niet alleen de nr. 1 op de reguliere ATP lijst, maar wint ook nog eens met superieur tennis van alle directe concurrenten inclusief Federer. Terecht de beste speler van 2012.


4 opmerkingen:

  1. Is Djokovic ook volgend jaar de beste. Of kan Nadal nog wat laten zien?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kort en bondig verslag met inspiratie om naar "uitzending gemist" te schakelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker behapbaar stukje tekst met goede opmaak. Meer daarvan Arnold Vonk.

    BeantwoordenVerwijderen

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport