dinsdag 2 april 2013

Murray sloopt Ferrer en schrijft geschiedenis


Andy Murray is de nieuwe nummer 2 op de ATP plaatsingslijst. De Schot versloeg na een ware slijtageslag David Ferrer met eigen wapens. In het tijdperk "before Lendl" zou Murray op vastheid, loopvermogen, fitheid en mentaliteit het onderspit delven. Nu kon hij in drie slopende sets in de hitte van  Miami, na een zware week de overwinning over de streep trekken. 

Voor beide kemphanen stond er veel op het spel. Prestige en geschiedschrijving. Ferrer kon eindelijk een Master toernooi op zijn naam schrijven en van een topper winnen in een finale. Murray zou voor het eerst in 10 jaar laten zien dat Nadal en Federer niet meer in de top twee voorkomen. Het leek op een Western, waar het decor geen slaperig woestijnstadje met saloon was, maar een tennisarena met levendige fans.

Murray wint surival of the fittest

Nadat Ferrer de eerste set had gepakt met 6-2 en Murray met 6-4, stonden beide spelers te te tollen op hun benen. Van goed spel was al geen sprake meer. Serveren werd ook steeds lastiger. De cijfers ondersteunden dit, beiden kregen veel breakpoints waarvan de helft ook benut werd. Bij 5-4 in de derde set mocht Murray serveren. Hij had nauwelijks nog kracht om de bal goed terug te slaan en goed op zijn benen te staan. Het werd 5-5, maar ook Ferrer kreeg last van kramp in zijn bovenbenen en de zenuwen. Op 5-6 had de Spanjaard een matchpoint, terwijl Murray het laatste restje energie vanuit zijn tenen haalde. In een lange rally, legde de Schot nog een maal al zijn power. De bal leek uit te gaan. Zo dacht ook Ferrer. Hij stopte de rally, maar Hawk-Eye liet onverbiddelijk zien dat de bal nog een halve centimeter van de lijn meepakte. Het was een mentale klap die, naast de lichamelijke klappen, de doorduwzetter niet meer te boven kwam. De tie-break was voor Murray, die opgelucht en blij was met de mooie overwinning en het einde van de partij.

"Het was heel zwaar, David heeft het me uiterst lastig gemaakt", zei Murray na de uitputtende finale. "Het had beide kanten op kunnen gaan. Het is lastig om tegen Ferrer te spelen. Hij heeft een geweldige mentaliteit en vecht tot het laatste punt. We zullen nog heel wat van dit soort partijen uitvechten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport