zondag 14 april 2013

Ajax op weg naar nieuwe landsitel, na zege op PSV

Dat Ajax kampioen gaat worden zagen we al aankomen. Maar na dit weekend hebben de Amsterdammers veel spanning weggenomen. In de race om het derde landskampioenschap op rij, werd directe concurrent PSV met 3-2 verslagen. Terwijl ook de andere concurrenten Vitesse en Feyenoord punten lieten liggen, staat Ajax nu vijf en zes punten los. 

In Eindhoven was Christian Poulsen meteen aanwezig door charges op Ola Toivonen en Mark van Bommel. De talentvolle Viktor Fischer, dook daarna veelvuldig gevaarlijk op in het Eindhovense strafschopgebied. Hij vond bij keeper Waterman op zijn pad. In de 33e minuut miste hij een voorzet van Christian Eriksen, maar kwam de bal met enig geluk via Mark van Bommel bij Kolbeinn Sigthórsson. De IJslandse spits greep de kans met beide handen aan en knalde de 1-0 binnen.

Kort daarna kon Kevin Strootman de bal oppikken en via de combinatie toeschuiven aan Jeremain Lens, die de bal in een leeg doel kon tikken.
Niet lang na rust deed een derde Deen, Christian Eriksen van zich spreken door op te stomen en met een knap schot te soren: 1-2.

Toch wist PSV weer terug te knokken. Ajax verzuimde door te drukken. kansen voor Ola Toivonen en opnieuw Fischer werden niet doeltreffend afgerond. Uit een vrije trap was de tegenvallende Dries Mertens grondlegger voor de gelijkmaker. Zijn inzet kwam via de paal terug, waarna Lens alert reageerde en de 2-2 achter Cillessen kon schieten.

In de slotfase werd het spannend en gingen beide ploegen voor de overwinning. Pieters, die net koud in het veld stond verloor een sprintduel van collega-invaller Boerrigter. In plaats van de bal weg te roeien, ging de verdediger uit van een technische oplossing, die faalde. Boerrigter kon simpel de bal in het verlaten doel tikken aangezien Waterman uit zijn goal gekomen was. Die tegenslag kwam PSV niet meer te boven.

'Ik had liever een beter Ajax gezien, maar ik vind dat we zeer terecht hebben gewonnen', vertelt De Boer tegen EredivisieLive. 'Ik vond dat beide teams angstig speelde. De eerste helft al, in de tweede helft begon het beter. Dan maak je de 2-1, toen waren ze echt rijp voor de slacht. Daar gingen we zo slordig mee om, we konden geen eens de bal twee keer naar elkaar spelen.'

'Vandaag was dat niet altijd zo, maar we hadden genoeg vertrouwen om het recht te zetten', vervolgt de trainer. 'Als je terugloopt roep je het onheil op je af. Ik wil juist dat er druk is op de tegenstander. In de tweede helft hadden we dat beter kunnen doen.'

Bij PSV is alle geloof in een titel verdwenen. Trainer Advocaat meldde te stoppen als de titel niet wordt gepakt en Lens verweet zijn ploeg er niet voor te hebben gestreden. PSV zal zich nu moeten richten op de tweede plaats, zodat de Eindhovenaren ten minste (de voorronde) Champions League mogen spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport