maandag 15 april 2013

Horrormiddag voor FC Utrecht verdediging

Tegen FC Utrecht had AZ twee doelstellingen: Winnen voor eigen publiek (wat sinds 14 januari niet meer was gebeurd) en afstand nemen van de degradatiezone. De Utrechters hadden moeite om AZ-topscorer Jozy Altidore te temmen én hun handjes van hem af te houden.

Nadat Anouar Kali hem al na 27 minuten onreglementair afstopte in het strafschopgebied, benutte de Amerikaan de strafschop zelf. Kali mocht met zijn tweede geel richting kleedkamer en ontving de 1500e rode kaart in het betaalde voetbal. Ook Wuytens vergreep zich niet veel later aan de doorgebroken AZ-spits en mocht met direct rood vertrekken.

Keeper Jeroen Verhoeven, die eindelijk een basisplaats had beleefde net als de rest van de FC Utrecht verdediging een horror-middag. Bij de tweede strafschop werd de oud-keeper van Ajax wederom de andere hoek in gestuurd. Tegen 9 man kon Altidore daarna ook nog makkelijk binnenkoppen en scoorde de 3-0 met een zuivere hattrick.

Het horrorgevoel werd nog eens vergroot door een andere Utrechter. Na een voorzet van Beerens schoot Mike van der Hoorn op slag van rust in eigen goal. Het was met afstand de blunder van het jaar: De verdediger stond enkele meters voor de doellijn en probeerde zonder directe tegenstander de bal angstig met links weg te roeien. In plaats daarvan schoot de ongelukkige angstig in het eigen net.

AZ nam in de tweede helft duidelijk gas terug. Het werd 5-0 na een schot van Henriksen.
De eerste goal van de nieuwe Ijslandse aanvaller Johansson was het enige lichtpuntje in het laatste half uur.