vrijdag 3 mei 2013

Kuijt er uit, Chelsea stopt stuntploeg FC Basel

Chelsea houdt Engelse eer hoog

Chelsea kan (onder andere samen met Juventus en Ajax) in het rijtje komen met clubs die alle Europese prijzen in de kast mag zetten (Champions League, Euroleague en Europa Cup II). De enige overgebleven Engelse ploeg in Europa hield de hoop op een nieuwe prijs levend, door thuis ook van FC Basel te winnen. Nadat het leek dat de Engelsen de klus tegen stuntploeg FC Basel al in de heenwedstrijd klaarde (1-2 winst), hadden de Zwitsers nog eenmaal een verrassende stuiptrekking door met 0-1 voor te komen. Een steekpass van Valentin Stocker werd direct gevolgd door een trefzekere inzet van Mohamed Salah. Hij krulde de bal fraai in de lange hoek, waardoor Chelsea-doelman Petr Cech kansloos was. Chelsea was gewaarschuwd, want Tottenham Hotspur ging ook al ten onder tegen de ploeg van manager Yakin.

De achterstand was verrassend, want Chelsea was de betere ploeg, met als grootste kans een schot van Frank Lampard tegen de paal .
In de tweede helft waren de Londenaren heer en meester. Basel had moeite om het tempo bij te benen en moest uiteindelijk de hoop op een stunt opgeven.
Luiz
Een schot van Eden Hazard werd door Basel-keeper Sommer niet goed verwerkt, waarna Fernando Torres in de vijftigste minuut gelijk kon maken: 1-1. Vlak daarna schoot de Spanjaard zelf op doel, maar werd zijn inzet geblokt door de Basel-verdediging. Moses was alert en kon de Engelse ploeg de verlossende voorsprong bieden: 2-1.

Het hoogtepunt van de avond kwam op naam van de Braziliaan David Luiz, die de eindstand met een fantastisch draaiend schot in de kruising op 3-1 bepaalde. De middenvelder werd tien minuten voor tijd gewisseld voor de Nederlander Nathan Aké.

Na afloop kon Basel spits Marco Streller de uitschakeling van klein Duimpje tegen de Grote Reus relativeren:
"Ik weet niet wat er gebeurde in de tweede helft" reageerde de Zwitser. "Chelsea scoorde uit twee counter-aanvallen, maar het derde doelpunt was geweldig. Daarna waren wij dood. We hadden kansen, maar Chelsea is een fantastisch team. Ik denk dat ze Benfica zullen verslaan in de finale.
"Bedenk wat het verschil is tussen ons team en Chelsea. Dat is vijfhonderd miljoen euro. Ze zijn individueel beter en hebben nou eenmaal veel meer ervaring. Er lopen spelers van wereldklasse die aan deze wedstrijden gewend zijn."

Zelfvertrouwen bij  Fenerbae en Cardozo

Fenerbahçe ging met een goed gevoel naar Lissabon om met Benfica uit te vechten wie naar de finale van de Euro League mag gaan. Dirk Kuijt en consorten hadden in Istanbul al kansen laten liggen voor een betere uitgangspositie, maar met 1-0 werd er geen tegengoal geïncassseerd. De ploeggenoten van de Katwijker gunden hem graag een finale in eigen land. maar het was Benfica dat met 3-1 naar de finale in Amsterdam mag.

Oscar Cardozo van Benfica had vooraf vol vertrouwen gezegd dat zijn ploeg beter was dan de Turken en onderstreepte dat met twee treffers. Vanaf de aftrap was Benfica een nauwelijks af te stoppen wervelwind. Met veel inzet en strijdlust gingen de Portugezen op jacht naar de eerste treffer. De vroege treffer kwam door toedoen van Nicolas Gaitan, die in de 9e minuut met een subtiele voetbeweging scoorde.  'Fener' was rijp voor de sloop, maar door een ongelukkige handsbal van Ezequiel Garay kwam de ploeg weer terug in de wedstrijd. Kuijt maakte geen fout van elf meter: 1-1.
In de slotfase van de enerverende eerste helft zette Benfica, dat nog minstens tweemaal moest scoren weer aan. Uit een snel genomen vrije trap schoot Cardozo weer op voorsprong  In de tweede helft konden de Portugezen blijven doordrukken en de onvermijdelijke 3-1 viel in de 66e minuut door opnieuw Cardozo. De ingevallen Miroslav Stoch (ex-Twente) kreeg nog een kleine kans, maar scoorde de (onverdiende) tegentreffer niet.