donderdag 9 mei 2013

Cupfighters: AZ en FC Utrecht


Tweemaal was AZ al als sterkste uit de bekerfinale gekomen. In 1978 (1-0) en 1981 (3-1) werd Ajax bedwongen in de eindstrijd. Het jaar daarna kwamen de Alkmaarders wederom in de eindstrijd. Ditmaal stond  FC Utrecht  tegenover de Alkmaarders in een bekerfinale over twee wedstrijden.

Aan het eind van het seizoen 1980-1981 toen het toen nog AZ'67 geheten team al (met een record aantal punten) fluitend kampioen was, sleepte FC Utrecht een knap gelijk spel uit het vuur.  Stadion Galgenwaard werd gesloopt, waardoor uitgeweken moest worden naar Monnickenhuizen in Arnhem. De wedstrijd eindigde in  2-2 met goals van Kurt Welzl en Europees topscorer Kees Kist voor AZ).

In de bekerstrijd wonnen de Utrechters de thuiswedstrijd met 1-0 door een goal van de huidige coach Jan Wouters. Bij AZ, was de verwachting dat de Alkmaarders de achterstand in De Hout wel even zouden wegpoetsen. Na de snelle openingsgoal van de Oostenrijker Franz Oberacher leek dit dan ook te gebeuren. De vechtmachine FC Utrecht met het in opkomst zijnde fameuze middenveld Wouters-Kruys-du Chatinier- Adelaar kwam echter terug in de wedstrijd. Willy Carbo zorgde in de eerste helft met een gelijkmaker voor een kink in de Alkmaarse kabel. Het gelouterde AZ, dat het jaar ervoor fluitend en met een recordaantal punten kampioen was geworden begon getergd aan de tweede helft. De Alkmaarders moesten met tweemaal goals verschil winnen, aangezien het uit gescoorde doelpunt van Carbo dubbel telde.

Kist klopt van Breukelen vanaf de stip
De ploeg zette nog een keer de schouders er onder voor hun voorlopig laatste prijs: Kist maakte de 2-1 en mocht aanleggen voor een penalty. De Utrechters probeerden hem uit zijn concentratie te brengen nadat er consternatie was over de strafschopstip: De stip lag precies in een kuil. Op zijn knieƫn zittend en oostindisch doof voor de toewensingen en fluitconcerten wachtte Kist totdat hij mocht aanleggen. Hij keek links en zette zijn flinke dijen achter de bal. Met een doffe plof viel de bal in de rechterhoek: 3-1. FC Utrecht was geknakt en nogmaals Kist en Pier Tol bepaalden de eindstand op 5-1.

Terwijl AZ de derde en laatste "denneappel" binnenhaalde was het voor FC Utrecht het eerste optreden. De Alkmaarders zouden nog eenmaal de finale halen waarin Ajax wederom de tegenstander was. In 2007 verloren de Alkmaarders in een week de titel en de beker door na strafschoppen (8-7) te verliezen. 

FC Utrecht zou de rol van cupfighter overnemen . In 1985 kopte john van Loen de enige treffer binnen tegen Helmond Sport. Vanaf 2002 kwamen nog meer bekersuccessen. In 2002 werd nog (na verlenging) van Ajax verloren, maar  in 2003 (4-1 tegen Feyenoord) en 2004 (1-0 tegen FC Twente ) wisten de toernooitijgers (met Dirk Kuijt) een tweede en derde beker op te eisen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport