vrijdag 10 mei 2013

Verantwoord hardlopen: drinken en kleding

Mensen sporten om verschillende redenen: Gezelligheid, een flitsende outfit (inclusief trendy sportschoenen) of goed presteren. De voorbereiding wordt helaas nog wel eens vergeten. Dit kan juist een averechts effect hebben op de gezondheid.

Zo waren er bij de Rotterdam marathon en de Rijnmond loop weer diverse - onervaren - lopers die last hadden van oververhitting, mede omdat zij niet de juiste kleding droegen of te weinig dronken. Ook bij voetbal, tennis, of hockey of geldt: Weersomstandigheden kunnen een belangrijke rol spelen. Zowel genoeg drinken als een juiste kledingkeuze zijn daarbij van groot belang. Flitsende jasjes en felgekleurde sportschoenen zijn leuk om te zien, maar niet altijd even functioneel gekozen. Zeker niet als de temperaturen op de wedstrijddag omhoog schieten. Ademend materiaal is belangrijk. Beter twee hardloopshirts over elkaar dan een dikke trui of regenjack.

Gelukkig kun je tegenwoordig de juiste functionele sportuitrusting in de laatste modetrends -en kleuren combineren. Kijk bijvoorbeeld naar het aanbod en scherpe prijzen via deze kortingcodes van Plutosport.

De keuze van de hardloopschoenen is ook belangrijk. Elke ondergrond vraagt ander schoeisel. Denk aan zaalsportschoenen, hardloopschoenen op de weg of sportschoenen voor trailrunning (off the road). 

Door regelmatig in de warmte te trainen raakt je lichaam beter aangepast. Hierdoor zweet je eerder en raak je minder zout (natrium) kwijt. Ook de doorbloeding van de huid is beter.

Overige tips voor verantwoord hardlopen en sporten:
  • Draag laagjes kleding.
  • Blijf na het sporten niet te lang in natte kleren lopen.
  • Drink voor, tijdens (per kwartier 150-250 ml) en na het sporten voldoende. Meer drinken dan een liter per uur heeft geen zin.
  • Draag bij warme omstandigheden dunnere en luchtige kleding. 
  • Gebruik geen katoenen t-shirt, omdat deze te veel vocht opneemt. 
  • Draag geen zwarte kleding, omdat deze warmte absorbeert.
  • Loop veilig:  Een reflecterend vestje en reflecterende strepen op je kleding en/of schoenen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport