dinsdag 7 mei 2013

Voorbeschouwing KNVB Bekerfinale AZ-PSV


AZ en PSV spelen donderdag de KNVB bekerfinale in een vooralsnog uitverkochte Kuip. Vorig jaar wisten de Brabanders de cup te pakken na een eenzijdige finale tegen Heracles (3-0)
Dit seizoen is tot nu toe teleurstellend voor PSV. Na een moeilijke laatste wedstrijd tegen NEC (4-2 na een 2-2 stand in de 69e minuut), konden de Eindhovenaren zich verzekeren van Champions league deelname.

Net als een deel van de selectie heeft het publiek een haat-liefde verhouding met aanvoerder Mark Van Bommel. De 36-jarige middenvelder vertelde onlangs dat hij op het laatste moment (mogelijk op de laatste speeldag) onthult of hij nog een jaartje voor de Eindhovenaren blijft spelen. Dick Advocaat wond geen doekjes om zijn toekomst. "het is voor iedereen wel bekend, als ik geen titel pak ben ik weg, heb ik gezegd".

Ook AZ heeft een teleurstellend seizoen achter de rug en ontsnapte nog maar recent aan de degradatie play-offs. De Alkmaarders hebben een stijgende vorm te pakken. Na een 6-0 demonstratie tegen FC Utrecht (dat al snel op 10 man kwam) werd ook bij Heerenveen wervelend voetbal en scorend vermogen getoond (0-4).

Beide ploegen kunnen makkelijk scoren, maar hebben een kwetsbare en bekritiseerde verdediging.
Een hoge score ligt voor de hand, maar veel zal afhangen van de opstelling en tactiek die beide coaches hanteren. Gert-Jan Verbeek zal niet snel van zijn standaard concept afwijken, mogelijk dat Advocaat voor een behoudende tactiek kiest.
De laatste onderlinge confrontatie werd door AZ thuis verloren met 1-3, al stond er voor de eindhovenaren veel meer op het spel dan voor de Alkmaarders.
Van de laatste tien ontmoetingen wist AZ maar tweemaal te winnen (tweemaal gelijk). De laatste overwinning dateert van 2011. De andere overwinning was op 20 september 2008 in de KNVB-beker. AZ wist toen in de verlenging de enige goal te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport