dinsdag 29 januari 2013

Retteketet, naar een beter AZ!

Vorig jaar na de winterstop donderde AZ als een kaartenhuis in elkaar. Als wegsmeltende sneeuw in een Nederlandse januarimaand lekte de voorsprong op de achtervolgende clubs weg. Ternauwernood werd nog Europees voetbal veilig gesteld.
Dit seizoen werden de verwachtingen al getemperd. De Alkmaarders hebben geleerd van het Wastora tijdperk en het Scheringa fiasco –dat eindige in een rappe exodus van vedettes -  en hebben de broekriem aangehaald. Nu is de omgekeerde suikeroom strategie ingezet. Na het overleven van de curator volgde een sober aankoopbeleid. Nieuw talent kreeg kans om in de kaasstad op smaak te komen.

De altijd vrolijke Verbeek
Onder leiding van ex-volleybalcoach Toon Gerbrands (gewend om te werken met een platte portemonnee) werd het mes in de financiĆ«n  gezet. De begroting ging in 2010 terug van 40 naar 25 miljoen.  In twee jaar tijd werden de spelers salarissen gehalveerd. Inmiddels is de club weer kerngezond (bron: VI). Coach Verbeek traint, beschermt en dolt wat af met zijn jonge brigade en probeert een hecht collectief te smeden.
Tegenvallers worden met (Noord-)Hollandse nuchterheid opgevangen. In de laatste maanden van 2012 stokt de productie van Altidore, is Maarten Martens weggevallen met een langdurige blessure en ronkt middenveld motor Rasmus Elm verder in Moskou. De AZ leiding weet intern de rust te bewaren en tempert verwachtingen en druk bij hun selectie.

Talent van het jaar, Maher
En kijk, na de winterstop verschijnen de resultaten en punten weer als sneeuw in Alaska. Vitesse werd overtuigend opgerold met 4-1 en ook VVV, werd met dezelfde cijfers afgeKoeld. Veelzeggend detail was dat voor de winterstop nog in een bizarre partij de eerste thuisnederlaag werd geleden tegen de laaggeplaatste Noord-Limburgers (1-2). En passant word afgerekend met het (vermeende?) uitsyndroom dat de kampioen van 1981 en 2010 leek te achtervolgen.
Ondertussen kan het in eigen smidse geslepen ijskristal Adam Maher worden weggehouden van PSV, die ook op de kleintjes moeten letten. Slapende reus, keeper Esteban Alvarez ontwaakt ook uit zijn winterslaap en groeit met de week. Jozy Altidore, thuisgekomen in Alkmaar gedijt in de sneeuw. Erik Falkenburg en Ruud Boymans, die bij AZ geen basisplaatsen hebben worden tot einde seizoen aan NEC verhuurd.

Nieuw: (Aron) Johannson uit IJsland
Terwijl het scoutingsapparaat volledig is warmgedraaid, roeren de Alkmaarders zich op de transfermarkt. Wel met het vizier op doelgerichte en betaalbare (veelal Scandinavische) aankopen. In elke linie wordt versterking gezocht. Middenvelder Willie Overtoom – die al eerder met Verbeek werkte - komt van Heracles en ook de topscoorder van de Deense Superliga Aron Johannson is voor maar liefst 4,5 jaar losgeweekt van Aarhus. De spits brak door bij dezelfe club als ploeg – en landgenoot  Gudmundsson (Breidablik). Ondertussen wordt ook getrokken aan verdediger Jeffrey Gouweleeuw van Heerenveen en is er nog een Belgische verdediger (Heymans) aangekocht.

Kan AZ net als de eerste seizoenshelft van vorig seizoen weer voor verrassingen zorgen. Op lange termijn lijkt de weg voor de huidige nummer negen van de eredivisie zeker omhoog te gaan. Nieuw beleid, oude leus en liedje: retteketet AZ




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport