donderdag 31 januari 2013

Bekerduel FC Den Bosch -AZ misselijk ontsierd

Het bekerduel FC Den Bosch-AZ is ontsierd door wangedrag van de thuis supporters. Na een snelle voorsprong van de Alkmaarders uitten supporters van de tegenstanders hun frustratie door kwetsende oerwoudgeluiden te roepen. De spreekkoren waren met name gericht aan het adres van AZ-speler Josy Altidore en in mindere mate aan Adam Maher. Nadat scheidsrechter Reinold Wiedemeijer en spelers van FC Den bosch hadden opgeroepen tot het beëindigen van de spreekkoren ging een deel van de Bossche (olie)bollen over op het bekogelen met sneeuwballen van de grensrechter. Daarop legde Wiedemeijer het spel stil. Even tevoren had  AZ-spits Jozy Altidore desgevraagd aangegeven om gewoon door te voetballen. Op dat moment speelde Den Bosch nog met negen man.
Kort voor rust moest Jelle de Bock eraf toen hij Altidore vloerde in het strafschopgebied. Tien minuten na rust maakte Joey Brock een stevige overtreding op Dirk Marcellis en moch ook vertrekken. De ontwikkelingen en rode kaarten lieten Twitter exploderen, en dat leidde af van de goede prestatie van AZ in de eerste helft.

De goals voor rust kwamen op naam van Viktor Elm, Gudmundsson en Maher.  Altidore benutte de penalty die na de overtreding van De Bock werd gegeven. In de tweede helft knalde Maher de bezoekers naar 0-5, maar de concentratie was begrijpelijkerwijs weg. Het misselijkmakende gedrag op de tribune leidde ook af van het debuut van Willy Overtoom. De ex-Heraclied viel in de tweede helft in.
Verbeek maant eigen supports
AZ had een déjà-vu. Vorig jaar werd ook al een uitwedstrijd (tegen Ajax) in de beker gestaakt. Toen was keeper Esteban Alvarez het mikpunt van een hooligan. AZ-trainer Verbeek, haalde toen zijn ploeg van het veld. Dat deed hij ditmaal niet. Na afloop prees de altijd uitgesproken coach zijn ploeg voor hun spel in de eerste helft, en baalde hij van de vervelende tweede helft.

Dat dit incident gebeurde is opmerkelijk. Want juist in de week dat de KNVB de bekerduels aangreep om het respect onder de aandacht te brengen, ontspoorde (het) onsportieve (deel van de) FC Den Bosch "supporters". Respect voor spelers  en grensrechters...het schijnt een lastige opgave te zijn.