dinsdag 22 januari 2013

Africa Cup: Ivoorkust kiest aanval tegen verdedigend Togo

De Afrika Cup word traditioneel gekenmerkt door fysiek spel en weinig goals. De eerste poule wedstrijden lieten dan ook veel gelijke spelen,  rode kaarten en nauwelijks gevulde stadions zien. Steevaste (mede)favoriet Ivoorkust mocht het opnemen tegen Togo, dat Emmanuel Adebayor in de gelederen had. Lang was dit onzeker door gesteggel met de bond over uitbetalingen. Adebayor twijfelde ook over de veiligheid. Saillant detail was dat voor de wedstrijd uitgerekend de spits van Tottenham Hotspur in zijn hotel werd beroofd.

Ivoorkust, had sterren als Drogba, Salomon Kalou, Gervinho, de broertjes Touré en Cheikh Tioté tot hun beschikking. De oranje leeuwen konden nog geen indruk maken in hun eerste optreden op de Afrika Cup. Hoewel na 8 minuten al een voorsprong van 1-0 (Yaya Touré) op het scorebord prijkte, waren er weinig effectieve aanvallen te zien. De druk werd groter toen  Ayité op slag van rust de gelijkmaker op zijn naam schreef.

Sterspeler Drogba werd een kwartier voor tijd gewisseld ten faveure van Vitesse Spits Wilfried Bony. Maar dit leverde geen veranderd spelbeeld op. Togo kon alleen verdedigen en beperkte zich daartoe. De enige kans voor Togo was 5 minuten voor tijd , toen Bossou nog een levensgrote kans (via kolo touré) over schoot.

Een nieuw gelijkspel werd te niet gedaan door een fout van de Togoleze keeper. In de 88e minuut werd uit een vrije trap van Yaya Toure, de bal door Gervinho in het lege doel geplaatst. Na afloop zag je naast het zweet ook de opluchting van de gezichten van de oranjehemden krijgen. In blessuretijd kwam verdediger Genne nog een teenlengte tekort voor de niet verdiende gelijkmaker, nadat een kopbal van Ayité door keeper Barry was gepareerd.