zondag 29 juli 2012

Duivelse tegenstanders: Nummer 13 en Marianne Vos

De Nederlandse dames maken de koers hard in de Olympische wegwedstrijd. Marianne Vos is dan ook de favoriete. De meervoudig wereldkampioene en alleskunner (in Beijing nog winnares puntenkoers) mist nog Olympisch goud op de weg.  Andere favorieten zijn de Amerikaansen Stevens en Armstrong, de Engelsen Armitstead en Pooley, Arndt (Duitsland) en de Italiaanse Bronzini die een goede sprintster is. Zij hield Vos al eens eerder van goud af.

Kristin Armstrong, gelukkiger
Na wat schermutselingen blijven de helft van het aantal renners lang bij elkaar. De Amerikaanse Kristen Armstrong rijdt met nummer 13, iets waar ze zeker niet gelukkig mee is. Bijgelovig, plakt ze het nummer ondersteboven op haar shirt. De pechduivel laat zich niet van de wijs brengen, want de Olympische kampioen tijdrijden van Beijing valt alsnog in een glibberige bocht. Even daarvoor is Loes Gunnewijk ook al onder uit gegaan. Ze kan door, maar zit niet meer van voren. Nadat van Dijk driemaal demarreert springt Vos ook tot driemaal weg, maar krijgt steeds een reactie uit het peloton. Armitstead en Olds komen wel weg. Na een demarrage op een heuveltje kunnenVos en Zabalinskaya  (Rusland) aansluiten. Het kwartet breidt gestaag hun voorsprong uit naar 45 seconden. De Amerikaanse heeft een goede eindsprint en is de meest gevreesde tegenstander voor Vos. 
Alleskunner, Marianne Vos wint goud
Met nog 25 kilometer te gaan rijdt Olds lek. Ook Armstrong heeft materiaalpech. Ongeluksnummer 13 slaat opnieuw toe voor de Amerikaanse en haar ploeggenote. De drie denderen door en zien het peloton pas terug aan de meet. De vossejacht mislukt. Op 2 km probeert de Russische weg te komen, maar er zit nauwelijks kracht achter haar demarrage. In de laatste rechte lijn, sprint Vos uit het wiel van Zabalinskaya, Armitstead probeert er over te komen, maar geraakt niet aan het wiel. Een superieure Vos wint het eerste goud voor Nederland op deze Spelen. Armstrong verscheurt gedesillusioneerd haar nummer.

Uitslag: 1. Vos 2. Armitstead 3.Zabalinskaya 4. Teutenberg 5. Bronzini  
Lees verder voor het live verslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport