zaterdag 3 mei 2014

Finale Champions League tussen Atletico en Real Madrid

De finale van de Champions League op 24 mei in Lissabon kent een primeur. De wedstrijd zal een Madrileens onderonsje worden. Nadat Real Madrid titelhouder Bayern Munchen genadeloos had afgetroefd was het een dag later de beurt aan de rivaal. Atlético Madrid plaatste zich enigszins verrassend ten koste van Chelsea voor de eindstrijd van het kampioenenbal. De Spaanse koploper won op Stamford Bridge met 3-1, na de 0-0 vorige week in Madrid. In de finale neemt Atlético het op tegen aartsrivaal en stadsgenoot Real Madrid, dat dinsdagavond titelverdediger Bayern München onttroonde.

De return in Londen leek in niets op de bloedeloze wedstrijd in Madrid. Zowel in tactiek als beleving vond Chelsea zijn meerdere in Atletico.  Het begin was voor de ploeg van Simeone. In de 4e minuut zag  de 41-jarige Chelsea keeper Mark Schwarzer de bal op de lat belanden. Chelsea groeide daarna in de wedstrijd en na goed voorbereidend werk van Willian en Cesar Azpilicueta tikte uitgerekend Fernando Torres via een verdediger raak, 1-0. De Spaanse spits reageerde ingetogen op zijn doelpunt tegen zijn grote jeugdliefde.

Adrian maakt gelijk
Het betonvoetbal van Chelsea leek hiermee een garantie, omdat Atletico niet een ploeg is die makkelijk vanuit de opbouw kan scoren.  Atlético benutte de vleugels goed en kwam een paar keer gevaarlijk door in het Engelse strafschopgebied. Achterin werd de strijd meedogenloos aangegaan en op basis van inzet en passie veroverden de Madrilenen veel ballen.

Mede door de verhoogde aanvalsdrang bij de Madrilenen kon Chelsea de kostbare voorsprong niet vasthouden. In de 44e minuut leidde een reeks defensieve fouten bij Eden Hazard, John Terry en Ashley Cole tot de Spaanse gelijkmaker, die op naam kwam van Adrian Lopez (1-1).

Kort na de rust werd de verdediging van Chelsea opnieuw aan alle kanten voorbij gelopen. Schwarzer keerde het schot van Arda Turan knap. Kort daarna moest doelman Thibaut Courtois, die Atlético al 3 jaar huurt van Chelsea, ingrijpen op een ferme kopbal van Terry.

Met het inbrengen van aanvaller Samuel Eto'o voor verdediger Ashley Cole trachtte Mourinho zijn ploeg vanaf de 54e minuut meer aanvalskracht te geven. Die ingreep pakte echter faliekant verkeerd uit. De Kameroener veroorzaakte op knullige wijze een strafschop, die door topscorer Diego Costa werd benut (1-2). Luiz kopte daarna namens Chelsea nog op de paal. Ook met slimme trucjes probeerde Simeone zijn oude leermeester Mourinho af te troeven. Met tijdrekken bij wissels en het nemen van vrije trappen werd alle nog aanwezige hoop van Chelsea de grond in geboord .Een derde finaleplaats in de CL zat er voor Mourinho niet meer in, zeker niet na de treffer van Arda Turan (1-3).