maandag 19 mei 2014

Oranje nog onwennig in tamme oefeninterland richting Brazilië

De oefeninterland tegen Ecuador in de Amsterdam Arena is geëindigd in 1-1. Nederland speelde voor het eerst met het nieuwe 5-3-2-systeem, maar oogde vooral heel onwennig. Verdedigers liepen elkaar in de weg bij de opbouw en hadden moeite om een vrijstaande speler te vinden voor een diepe pass. Wat restte tegen het defensief ingestelde Ecuador was een strijd op het middenveld.
Al in de negende minuut profiteerde Ecuador van wanorde in de verdediging via Montero, nadat verdediger Joël Veltman zich in de luren had laten leggen door een handig steekpassje van Felipe Caicedo.
Bruno Martins Indi en genoemde Joel Veltman moesten duidelijk wennen en oogden niet scherp. Dit gold ook voor Daley Blind die net als vaak bij Ajax een rol op het middenveld toebedeeld kreeg. De zoon van de toekomstige bondscoach miste handelingssnelheid en fysiek.  Terwijl de dreiging aan beide kanten  spaarzaam was, stond het in de 37e minuut plotseling 1-1.
Een strakke steekpass door het midden van Jordy Clasie, werd door Van Persie met de borst gecontroleerd en in één beweging achter de uitkomende keeper gevolleerd.  Memphis Depay was met een schot dat rakelings voorlangs ging even later zelfs dicht bij de 2-1. Op slag van rust kreeg Nederland een tegenvaller te verwerken doordat Daryl janmaat een gemene schop tegen zijn enkel kreeg. Met een verrekte enkelband lijkt hij de eerste wedstrijd op het WK te kunnen halen.
Na rust had de verliezend WK-finalist van vier jaar geleden wat meer controle over de wedstrijd. Het rondspelen van de bal was echter niet genoeg om kansen te creëren. Invallers Jonathan de Guzman en Patrick van Aanholt kwamen nog wel tot een schot, maar doelman Jonathan Bonguera kon beide keren makkelijk redden.
Spelers en coach zullen nog veel moeten oefenen met het nieuwe systeem. Tegen verdedigend ingestelde ploegen zal het anders lastig worden om goals te maken. Mogelijk dat de nu afwezige sterren Robben en Sneijder Nederland dan bij de hand kunnen nemen.