maandag 10 september 2012

Zinderende vrouwenfinale US Open


De vrouwen finale bij de US Open had dit jaar twee behoorlijk tegengestelde opponenten. Met een beetje fantasie kon je er een vrouwelijke Rocky film van maken. Serena Williams (nummer 3 op de WTA ranglijst), de verdediger van de Amerikaanse eer versus de huidige nummer 1 van de wereld, de Wit-Russische Vitoria Azarenka.
De één donker, de ander blond en Kaukasich blank. Waar Serena met 14 Grand Slam overwinningen al een tijdje aan de top staat, is Vitoria nog niet zo lang een tennistopper. Met de winst in de Australian Open pakte ze voor het eerst een Grand Slam titel. Op het toernooi in New York was ze nog nooit verder gekomen dan de vierde ronde (2007).
Serena was getooid met de kleuren van de US open was op en buiten de baan extravert. De Russische leek meer op een gecontroleerd ijskonijn. Wel genietend, maar ingetogen en nauwelijks merkbaar. Azarenka is in haar element als het gaat om spannende potjes en heeft een fantastische wedstrijdmentaliteit. 

Ze was echter in de eerste set  niet opgewassen tegen het powertennis van Williams, die 6-2 de eerste set binnenhaalde. Vorig jaar verloor ze in twee sets van Samantha Stosur na een emotionele halve finale. De zenuwen kwamen in de tweede set ook weer boven en dat was te merken aan de minder krachtige forehands en services van de Amerikaanse. Azarenka  kwam op stoom en pakte redelijk eenvoudig de tweede set. 
In de derde set was Williams weer gefocust. De vuisten ballend, oerkreten slakend en pirouetjes na een zoveelste krachtige winner. De servicegames waren nog steeds lastig en bij 1-2 werd de Amerikaanse dan eindelijk gebroken. Bij 5-3 en 30-30 was de Wit- Russische 2 ballen verwijderd van de titel. In de vorige vijf onderlinge ontmoetingen had Azarenka nog in het stof gebeten. Williams , gesteund door het luidruchtige Amerikaanse publiek gaf geen krimp. Bij 5-4 waren de rollen omgekeerd. Williams, bevrijd van spanning, zat helemaal in de flow. Azarenka voelde de druk  onder de dreiging van de naderende titel.  De service werd opeens weggeslagen en een tiebreak leek als scherprechter te fungeren. Maar zover lied Williams het niet komen.  
Met fantastische slagen haalde ze met 6-2, 2-6 en 7-5 voor de vierde keer de open Amerikaanse titel binnen. Na afloop genoot een uitgelaten Williams zichtbaar. Het was ook voor het eerst sinds 1993 dat er een driesetter werd gespeeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport