zondag 22 januari 2012

Kinderlijk eenvoudig supportersgeweld

De KNVB gaat amateurvoetballers harder straffen. Excessen in het amateurvoetbal worden strenger aangepakt. Bij voetbalgeweld denk je voornamelijk aan hooligans (supporters!?) of voetballers die elkaar te lijf gaan. Of agressie tegen de scheidsrechter. Maar wie beschermt de supporter tegen de speler?
De doorgedraaide voetballer van Amsterdam Noord die de dood van de onschuldige 77 –jarige supporter van OSD op zijn geweten heeft zit gelukkig vast voor poging tot doodslag. Hopelijk lukt het de instanties hem de rest van zijn leven van de velden te weren.

De omgekeerde weg kan natuurlijk ook: een supporter die een voetballer (keeper) aanvalt. Uiteraard verwijs ik naar nu al historische bekerwedstrijd van AZ tegen Ajax. Burgerrechter en tuchtcommissie KNVB aan de slag. Wesley straf, Ajax straf en de toeschouwer straf.
Maar ook creatieve oplossingen. Opnieuw beginnen met 0-0 , nieuwe opstelling, nieuwe spelers én nieuwe toeschouwers. Kinderen die een gratis buitenkansje wordt geboden. Alles beter dan een naargeestig leeg stadion. Nee, toch maar geen vrouwen erbij. Je weet nooit of Wesley of andere fanatici als travestiet een gokje wagen om het stadion binnen te komen. Levert trouwens genante taferelen op bij het fouilleren.

Dan de wedstrijd zelf. Wernbloom van AZ is inmiddels naar een stad verkast waar ze wel sneeuw in de winter hebben (Moskou).  Frank de Boer dekt zich vooraf in door te stellen dat de competitie belangrijker is.
Een twaalfde (jonge)man in de vorm van de massaal toegestroomde schoolkinderen die een stoomcursus supporter krijgen. Spontane geestdrift op de tribunes, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een schop in je nek. De Belgische verdedigers Jan Vertogen en Toby Alderweireld kunnen elkaar nauwelijks verstaan, terwijl ze toch dezelfde taal spreken.
20.000 kinderstemmen joelen. Ook als er niks te joelen valt. Of de beladen wedstrijd in de hoofden van de spelers is gaan zitten laat zich raden, maar het wordt een aantrekkelijke nerveuze wedstrijd. Ik zie een beter AZ. De Alkmaarders combineren makkelijk en zijn een team. Ajax valt niet mee. De godenzonen hebben een aantal zwaarlijvige tobbers in de gelederen. De nauwelijks tot beweging aan te sporen Sulejmani en Jansen genieten nog even van hun winterstop. Een zwoegende Siem de Jong scoort tweemaal, maar hij voorkomt niet de 2-3 nederlaag. De scheidsrechter is ook niet foutloos. Hij  hoeft geen rode kaarten te trekken of de wedstrijd te staken. Bobo’s, (wannabe) bestuursleden en trainers hopen dat deze wedstrijd snel achter de rug is. In tegenstelling tot de nieuwe supporters.

Zondag het laatste deel van het drieluik dat AZ en Ajax opvoeren. Eens kijken of AZ nog steeds brutaal de ranglijst aanvoert. Valt Ajax (lees: Frank de Boer) door de mand? Maar  eigenlijk ben ik nog meer benieuwd naar de randverschijnselen: zijn er nog (ludieke) acties van supporters of spelers?  Hoeveel kinderen zitten er zondag in het stadion?

Want de historische bekerwedstrijd trapte wel twee open deuren in: “Elk nadeel heb zijn voordeel” en  een “kinderhanden is gauw gevuld”

Zelfs toen de wedstrijd al lang en breed was afgelopen hoorde je nog blije kinderstemmen een nieuwe yell aanheffen: “Wesley bedankt, Wesley bedankt!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport