donderdag 26 januari 2012

Australian Open 2012, verslag en tussenstand (na de kwartfinales)

Een impressie voor hen, die wel sliepen tijdens de grandslam in Melbourne, een verslag:

Helaas spelen de nederlanders geen grote rol van betekenis. Alleen Robin Haase bereikt de 2e ronde en verliest van oudgediende Roddick (net als vorig jaar).
Bij de heren weinig verrassingen in de eerste ronden. De favorieten en topseeds Djokovic, Federer, Nadal en Murray zijn relatief eenvoudig door. Ook Outsiders Tsonga , Berdych, Ferrer en oude strijders Hewitt  en Nalbandian zijn aanwezig. Nieuwe talenten zoals Dolgopolov, Raonic, Nishikori en Tomic drukken hun neus tegen het winnaarsvenster. De genoemde spelers en ander hoge noteringen komen relatief eenvoudig hun rondjes verder.
Tegenstanders heten Lorenzi, Kudla, Paire of Huta Galung en kunnen niet bogen op aansprekende resultaten op Grand Slams en fungeren normaliter als kanonnenvoer en opwarmpartners voor de matadors

Dan de vierde ronde. De overgeblevenen zijn nu van een heel andere orde. De als eerste geplaatste Nole of the Djoker, zoals enige van zijn bijnamen luiden, komt dan iemand van een andere orde tegen: Rusty “Ozzy” Hewitt. De Australische publiekslieveling , terugkomend van lang blessureleed, heeft meestal meer voor- dan tegenstanders. Zijn gebalde vuisten en het opzwepende “come on” valt niet bij iedereen in de smaak, maar hij heeft karakter in zijn donder en meer levens dan een kat.Op het moment dat Serviër denkt dat hij gaat winnen slaat Leyton als een counterpuncher terug. Djokovic verslapt en Hewitt haalt met steun van het publiek het onderste uit zijn taaie lijf naar boven. Van 0-3 achter blijft hij voor elke bal knokken en wint hij met 7-5. Djokovic laat zich tegenwoordig niet meer zo snel uit het veld slaan en de 4e set is weer voor hem.
Murray(4e geplaatst) is dit jaar fit uit de winterstop gekomen. Hij bereikt zonder setverlies de kwartfinale. Hij heeft daarbij wel het geluk om uitgebluste tegenstanders te treffen. Kukushkin, heeft toch tegenstanders van formaat uit de weg geruimd. Na 3 slopende 5setters tegen Garcia-Lopez, Troicki (19) en de door mij hoog aangeslagen Monfils (14, onlangs finalist in Doha) moet hij de strijd na 17 games staken met een heupblessure.
Federer (3)bereikt ook zonder grote inspanningen de kwartfinale. Tegenstander Beck vertelt hem in de kleedkamer dat hij zonder te spelen moet opgeven. Zoals vaker wordt FedExpress elke ronde beter en hoeft hij alleen de eerste ronde een set in te leveren. Zijn laatste scalps zijn Tomic en Del Potro, waar hij overheen walst.
Nadal (2) komt vindt ook relatief makkelijk de weg naar de kwartfinales. Op deze weg versloeg hij veteraan Tommy Haas en vriend en Daviscup maat Feliciano Lopez.

De Kwartfinales
Djokovic – Ferrer.
Ferrer oogt fit en loopt zoals gewoonlijk op elke bal. Beiden behouden makkelijk hun service. Nole kan hem nauwelijks breken, maar doet dit aan het einde van de set. In de tweed set komt Ferrer van 0-2 achter tot 3-2 voor, nadat Djokovic zich verstapt en naar zijn hamstring grijpt. Coaches kijken gespannen toe, is dit de nekslag van de gedoodverfde favoriet. Nee. Ferrer mag dan kerosine hebben gedronken, Novak is van gevulkaniseerd rubber en komt van  3-5 terug. Hij komt achter in de tiebreak, maar blijft ijzig koel en trekt de tiebreak meedogenloos naar zich toe. Ferrer komt deze klap niet meer te boven.
Murray-Nishikori
De Japanner heeft daags ervoor met een daverende verrassing Tsonga uit het toernooi gewipt. In de brandende zon verslaat de man met bijnaam Project 45 (beoogde ranking door Japanse achterban) de Fransman. De supersnelle rising star, formaat zakjapanner kan zijn tank niet meer opladen. Murray geeft –onder toeziend oog van zijn nieuwe coach,  de legendarische Lendl – tennisles. Nishikori maakt het land van de rijzende zon trots, Murrays doel is de eerste GrandSlam overwinning.
Federer- Del Potro
Insiders kijken likkebaardend naar deze partij. Del Potro is iemand die met zijn harde services en forehand mokerslagen Federer kan laten wankelen. Sterker nog hij heeft recent nog van de Zwitser gewonnen. Het wordt een anticlimax. Del Potro mist een aantal breakpoints in set 2 en kan zich niet meer terugvechten. Federer danst weer als vanouds en wint efficiënt.
Nadal-Berdych
Nadal heeft tijdens de kerst kritisch in de spiegel gekeken en probeert met een zwaarder racket zijn nieuwe kwelgeest Djokovic te bestrijden. Berdych ziet er goed uit en oogt agressief in de rally. Geen breaks in de eerste set. Berdych heeft dan 6 tiebreaks gespeeld én ze allemaal gewonnen. Nadal is nerveus en is boos op de umpire. Berdych wint de tiebreak. In de tweede set haakt hij aan als Nadal probeert te versnellen. Wederom een tiebreak. Nadal heeft het zwaar, maar met 8-6 trekt hij de stand weer in evenwicht. Nadal gaat beter serveren en worstelt zich onder de  druk van berdych uit. Het zijn maar een paar beslissende ballen, maar de ijzersterke wedstrijdmentaliteit van Nadal geeft de doorslag.

De Revelaties
Nishikori, Tomic en Dolgopolov laten indrukwekkend tennis zien en gaan zeker nog toernooien winnen. Servicekanon Raonic valt wat tegen en kon nog niet tegen lange partijen in de hitte, Ook Hewitt laat zien nog steeds te kunnen tennissen. Na 14 opeenvolgende acte de presences zal het echter de vraag zijn of we hem ooit nog echt hoge ogen zien gooien. Kukushin is ook zeker iemand om in de gaten te houden.

Het vrouwentoernooi
Bij de vrouwen presteerden de Italiaanse Errani (die ook in de dubbel tot en met de halve finales is gekomen) en de Russische Makarova opvallend. Ze wint van een in topvorm zijnde Kanepi en stuurt 5 voudig winnares en favoriete Williams kansloos in 2 sets naar huis. In de kwartfinale delft ze het onderspit tegen een ouderwets op dreef zijnde Sharapova.Clijsters , terug van blessures en oud winnares pakt Na Li en de nog Grand Slam- loze nr. 1Wozniacki in. Kvitova en Azarenka hebben hard getraind en komen makkelijk hun ronden verder.

Bizarre momenten en impressie
Naast alle fantastische ralley’s en onmogelijke ballen (de lob van Federer op setpoint tegen, in zijn partij met de 2,25 meter lange Karlovic is nu al legendarisch) waren er bijzondere momenten.
Favoriete Kvitova miste een smash volledig (zonder wind of zonlicht) en was zo van slag dat ze de volgende 9 punten ook verloor. (maar de tiebreak weer won). De Open werd niet alleen door oud winnaars, uitzinnige en ultiem uitgedoste fans bezocht, maar ook door zwermen meeuwen. Dit gaf kolderieke Hilbert van der Duim momenten te zien, als er weer een vogelpoepie op de baan lag.  Een ander bizar moment was de beslissende tiebreak die Berdych van Almagro won. Almagro speelde in volle vaart een bal over het net op het lichaam van de Tsjech. Die was des duivels en weigerde na afloop de Spanjaard een hand te geven. Het über sportieve Australische publiek pikte deze doodzonde op en floot hem massaal net zo lang uit totdat hij het stadion uit was. Tenslotte zijn de ballen al na 3 games pluizig en worden er minder aces mee geslagen. Isner sloeg er in 3 ronden nog steeds 92.

Vooruitblik winnaars
Bij de dames maakt Victoria Azarenka de meeste indruk door agressief en gefocust spel. Uiteraard  hebben Clijsters en Sharapova een grotere palmares en ervaring en speelt Kvitova ook goed tennis. 
Gezien het afgelopen jaar en de energie die bespaard of verspild is zie ik de finale tussen Federer en Djokovic uitmonden. Nadal worstelt met vorm en blessures, djokovic weet hoe hij Murray moet verslaan. Uiteraard zal wel iedereen heel moeten blijven, want de Australian Open is mooi maar keihard. Borg en Abba zeiden het al: the winner takes it all!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport