zaterdag 4 augustus 2012

Driemaal goud in een uur


Groot-Brittanië slaat toe bij de atletiekfinales

Charles van Commenée heeft een missie. Vier jaar geleden kreeg hij de opdracht om de Engelse atletiekploeg klaar te stomen voor de Spelen in Londen.

Als coach van meerkampster Jessica Ennis haalde hij met haar al goud op in Beijing. In Londen staat ze eerste op de zevenkamp halverwege het toernooi. Dan verprutst ze de eerste sprong bij het verspringen. De druk is groot want heel de natie verwacht niks minder dan de hoogste podiumplaats. De concurrentie ruikt bloed. Maar met haar volgende sprong overtreft ze iedereen. Geroutineerd pakt ze haar punten bij speerwerpen en de 800 meter.Volgens verwachting prolongeert ze de titel.

Even later start de finale van het verspringen. De outsider verslaat de De favorieten Ward en Claye houden elkaar in de gaten. Maar een outsider die als laatste springt gaat er met het spreekwoordelijke been vandoor.  Rutherford pakt weer Brits goud  sinds 1964.

Bij de 10 km is de favoriet de Brit Mo Farah. De meervoudig kampioen heeft een onmenselijke taak. Hij kan het bijna niet beter doen dan de twee gouddelvers. Engeland eist goud van hem.Om hem heen Afrikanen die zoals zo vaak de medailles op de loopafstande zullen verdelen.  Zijn concurrent komt uit Eritrea en heet Tadese, die twee landgenoten in de race heeft. Ook Bekele uit Ethiopie is een gevaarlijke klant met landgenoten die hem zullen helpen waar mogelijk. Terwijl de Ethiopers, Eritreers en geboren Kenianen stuivertje wisselen monstert Farah vanaf de middenmoot (10e positie) zijn concurrenten. Hij wordt luidkeels aangemoedigd door het publiek. Met nog 2 km, gaat de geboren Somaliër naar de derde plaats. Ontspannen kijkt hij om zich heen. De Ethiopiers willen het veld controleren. Als een harmonica schuift het veld in elkaar. Nog 12 kanshebbers als de laatste twee ronden aanbreken. Wanneer zal Farah aangaan? Het tempo gaat steeds meer omhoog. Wie heeft de beste eindsprint? Een ronde voor het einde gaat Farah op kop lopen, acher hem wisselen de Afrikanen. Wie gaat er langs? Niemand.  Farah houdt als een wolf de hongerige hyenas's van zijn lijf en loopt op magistrale wijze weg op het laatste rechte eind. De Afrikanen bijten zich stuk. De ploeg van Charles van Commenée haalt drie keer goud in een uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport