dinsdag 18 februari 2014

Nederlandse schaatsdames blazen concurrentie weg

Een clean sweep bij de Olympische Spelen door het Nederlandse vrouwenschaatsen op de 1500 meter betekende een keiharde uppercut voor de internationale concurrentie. Zelfs de vierde plaats was voor de laatste Nederlandse deelneemster. De laatste keer dat een land de plaatsen 1 tot en met vier op een onderdeel bezette was in 1972 bij het rodelen. De Oost-Duitse ploeg verrichte hetzelfde huzarenstukje.

Verrassing

Met een fenomenaal Olympische record was Jorien ter Mors de onbetwist sterkste rijdster op de metrische mijl.
De 24-jarige Ter Mors kwam al voor de dweilpauze in actie en dook met 1.53,51 ruim twee seconden onder het baanrecord, dat Ireen Wüst vorig jaar had gereden in haar gouden race op de WK afstanden. Alle anderen beten de tanden stuk op de toptijd, inclusief favoriete Wüst. De titelhoudster won zilver met 1.54,09. Lotte van Beek (1.54,54) en Marrit Leenstra (1.56,40) maakten de oranje topvier compleet. Leenstra wist de Russische Fatkoelina - (winnares van het zilver bij de 500 meter) zes honderdste voor te blijven. In de laatste rit verloor de Friezin het brons aan van Beek. Wust pakte haar derde medaille, na succes op de 3000 en 1500 meter.

Vreemd genoeg leek van Beek het meest blij met haar plak.

Een emotionele ter Mors droeg de overwinning op aan haar grootste fan en vorig jaar overleden vader
'Als ik iets win in Sotsji, dan zal ik dat aan hem opdragen. Dat weet hij, dat heb ik mijn vader van tevoren al verteld', zei de winnares eerder in het AD. Gistermiddag loste ze haar belofte in.

Bijnummer

Het was 'een speciale medaille' voor ter Mors, aan het eind van 'een zwaar jaar'. 'Maar we zijn er nog niet, hè', zei de vlaggendraagster van Nederland , aangezien ze later op nog twee van de 6 onderdelen uitkomt. Later zou Ter Mors net als haar coach Jeroen den Otter verklaren "het goud zo te willen inruilen voor een shorttrack medaille". Shorttrack is haar favoriete sport. Een dag eerder kwam ze nog uit op de 1500 meter waar een vierde plaats werd behaald in de finale. Bij het langebaanschaatsen later pakte met haar vierde race in twee dagen op "haar bijnummer" wel een medaille.

Na afloop was het commentaar van voormalig wereldkampioen Rintje Ritsma niet mals op met name de uitspraak van de den Otter. "Die man heeft een klap van de molen gehad", en "

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport