donderdag 20 februari 2014

Berdych wint World Tennis Tournament Rotterdam


Tomas Berdych is de opvolger geworden van Juan Martin del Potro als toernooiwinnaar in Rotterdam. De 28-jarige Tsjech hunkerde naar weer een titel op de ATP World Tour. Die wens ging voor de nummer zeven van de wereld tijdens finale van de 41e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament in vervulling. Berdych , die voor het eerst in de eindstrijd stond in Ahoy, was in een degelijke finale de betere van Marin Cilic (ATP-37): 6-4 6-2. Daarmee haalde Berdych voor het eerst sinds oktober 2012 weer een ATP-titel binnen.

Beide spelers hadden in de rommelige openingsfase van de eerste set moeite met hun eigen servicegames. Cilic overleefde in de eerste game een breakpoint, terwijl Berdych de game daarop drie breakkansen moest wegwerken. Vervolgens kon de nummer zeven van de wereld in de tweede servicegame van Cilic toeslaan, doordat hij zijn tegenstander liefst vier onnodige fouten zag maken.
Berdych bleef in het vervolg van de set sterk acteren vanaf de baseline en Cilic, die eerder deze week opzien baarde met winst op Jo-Wilfried Tsonga en Andy Murray, produceerde veel fouten met zijn forehand. Op eigen service kwam het derde reekshoofd in Rotterdam niet meer in de problemen. Bij een 5-4 stand benutte Berdych zijn tweede setpoint door een slordige backhandfout van Cilic.

Hogere versnelling

In het tweede bedrijf schakelde Berdych nog een tandje bij en kwam met dominant spel van achteruit direct op een break voorsprong. De game daarop noteerde de nummer één van Tsjechië een snelle lovegame.
Cilic slaagde er niet in het tij te keren en moest nogmaals zijn servicegame afstaan bij een 4-2 stand, waarna Berdych met een lovegame het duel besloot. Daarmee kon hij geen tweede opeenvolgende titel, pakken, aangezien hij  afgelopen week het toernooi in Zagreb won.
Berdych, die in het gehele toernooi geen enkele geplaatste speler trof, is de eerste Tsjech sinds Radek Stepanek in 2006 die het toernooi wint. De oud-Wimbledonfinalist stond in de 20ste ATP-finale uit zijn carrière en haalde zijn negende titel binnen. Van de negen titels behaalde Berdych er vier op een indoorbaan.

Naam vereeuwigd

De coach van Cilic, Goran Ivanisevic had tegen zijn pupil gezegd: "zorg dat je naam op de boarding komt". Het was echter zijn Tsjechische tegenstander die zijn naam voor altijd terug ziet. “Echt leuk dat mijn naam gelijk na het laatste punt bij 2014 is toegevoegd,” glunderde Berdych, die al sinds 2005 actief  is op het  World Tennis Tournament..“Jammer voor Marin Cilic. Er kan er maar één winnen. Ik ben blij om dit toernooi te winnen. Rotterdam heeft altijd een sterk bezet deelnemersveld met dit jaar maar liefst vijf spelers uit de top-10. Ik kom volgend jaar zeker terug om mijn titel te verdedigen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport